Dansk vikingeborg lå gemt i 1.000 år: I dag indvier dronningen den

Skrevet af admin

30/05/2016

Dagens topnyheder

Det var en arkæologisk sensation, der gik verden rundt, da en vikingeborg blev genfundet i 2014 ved landsbyen Lellinge nær Køge.

Vikingeborgen, der er blevet døbt Borgring efter dens cirkelform, er ifølge eksperternes vurdering den femte såkaldte trelleborg på dansk jord.

Efter at have ligget glemt og gemt i mere end 1.000 år genåbnes vikingeborgen mandag af dronning Margrethe.

Arkæolog Jens Ulriksen, der er forskningschef på Borgring, glæder sig til at vise dronningen og offentligheden konturerne af den genrejste vikingeborg og et tilhørende velkomstcenter.

- Det er sjældent, at man som arkæolog får lov til at være med på så stort og spændende et udgravningsprojekt som Borgring.

- Og eftersom der ikke er gravet i større stil i de øvrige ringborge siden 1960'erne, kan det her projekt virkelig bidrage med ny og afgørende viden om de gådefulde trelleborge og vikingetiden, siger Jens Ulriksen.

Borgring er det femte medlem af familien af ringformede vikingeborge, som tæller Trelleborg ved Slagelse, Nonnebakken i Odense, Fyrkat ved Hobro og Aggersborg ved Limfjorden.

Alle anlæg dateres til årene omkring 980 efter Kristi fødsel. Borgring var ligesom de øvrige borge militære anlæg placeret på strategisk vigtige steder.

- Borgring ligger ved et trafikknudepunkt, nu som dengang, siger Jens Ulriksen og henviser til den nærliggende vestmotorvej og landevejen på sydsiden af Køge Å, som går fra Køge mod Korsør samt en nordsydgående rute, der forbinder Sydøstsjælland med Nordøstsjælland.

Det kan heller ikke udelukkes, at der har kunnet sejle skibe i åen.

- Om Køge Å har været sejlbar, det ved vi ikke, men det undersøger Nationalmuseet, siger han.

- Men vi har med en placering at gøre, hvor transportveje mødes, og det er altid væsentligt at kunne kontrollere de krydsområder både militært og på alle mulige andre måder, siger Jens Ulriksen.

Præcis hvordan Borgring har været anvendt - og hvor længe - er noget af det, som Jens Ulriksen og de øvrige arkæologer håber at blive klogere på frem til 2018, hvor vikingeborgen ventes færdigudgravet.

Køges nye attraktion ventes at tiltrække op mod 30.000 besøgende om året. Og folkene bag den genåbnede vikingeborg har lagt sig i selen for også at få et yngre publikum i tale.

- Vi er godt hjulpet af blandt andet tv-serien "Vikings", der har givet vikingetiden fornyet popularitet. Men derudover lancerer vi også en app, hvor man kan se filmsekvenser i 3D og levende billeder med arkæologer, der fortæller, siger Jens Ulriksen.

Borgring er åben for publikum fra 1. juni.

/ritzau/