Dansk virksomhedsstøtte havner i udlandet

Det viser en gennemgang som Børsen har lavet af de foreløbige investeringer i Dansk Vækstkapital siden 2011, hvor ordningen startede.

Pengene ryger til udlandet, fordi Dansk Vækstkapital bevilger penge til kapitalfonde, som derefter investerer i mindre- og mellemstore virksomheder i og uden for Danmarks grænser. Ud af de investerede 2,3 milliarder kroner, er 710 millioner kroner investeret i fire kapitalfonde, der primært investerer i udlandet.

Bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand i Dansk Vækstkapital, forsvarer de udenlandske investeringer med investeringsfondens forpligtelse til at yde et afkast. De danske pensionskasser har skudt 4,8 milliarder kroner i fonden, men staten garanterer afkastet på 3,6 procent.

Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv kalder iværksætterpengenes udlandseventyr for "brandærgerligt" og bakkes op af DI.

"En kapital, som ikke har en national forpligtelse, vil kigge dér hvor afkastet er bedst. Men hvis vi skal se det som et virkemiddel, der skal fremme aktivitet i Danmark, så fremmer det ikke ret meget, at man investerer i udlandet," siger direktør Lars Goldschmidt, DI til Børsen.

Dagens Gossip