Danske akademikere dumper og bliver ikke ansat i EU

Danmark risikerer inden for kort tid at blive markant underrepræsenteret i EU.

I de kommende år går 15-20 procent af de 600-700 danskere, der er ansat i EU's institutioner, på pension. Samtidig dumper langt de fleste akademikere de prøver, der skal lukke nye ansatte ind i EU's organer.

Ifølge Udenrigsministeriet stillede 229 danske kandidater op til den indledende EU-adgangsprøve i 2012. Kun to formåede at gå videre, men de dumpede ifølge Politiken den afsluttende test. Tendensen har været nogenlunde den samme i 2010 og 2011.

Europaminister Nicolai Wammen (S) lancerer torsdag en ny task force, der skal få flere danskere til EU-institutionerne og bidrage til at vende den bekymrende udvikling.

- En af de vigtige måder at få indflydelse på er at have danskere centralt placeret i EU's institutioner. Det er afgørende at have centralt placerede embedsmænd, som kender Danmark og har forståelse for vores sager, siger Nicolai Wammen.

- Ikke mindst i det lys er det bekymrende, at vi har svært ved at tiltrække dygtige unge danskere til EU-institutionerne, tilføjer europaministeren.

Task forcen bliver under ledelse af den tidligere danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel.

Europaministeren tager sammen med Fischer Boel til Bruxelles torsdag for at skyde arbejdet i gang, blandt ved hjælp af møder med danskere i EU-institutionerne.

Task forcen vil foruden Fischer Boel også have studenterrepræsentanter, danskere, der er ansat i EU-institutionerne, samt repræsentanter fra blandt andet Djøf, Dansk Industri og andre ministerier. Resultatet af arbejdet præsenteres inden udgangen af 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip