Danske aktier blødte på tung finansdag

Det danske C20-indeks lukker fredag med et fald på 4,1 procent efter britisk nej til fortsat EU-medlemskab. Indekset faldt med ti procent fra morgenstunden, men nåede altså at rette noget op i dagens løb.

Faldet kommer, efter at briterne torsdag stemte for at forlade EU-samarbejdet. Resultatet har hele dagen sendt chokbølger igennem den finansielle verden, hvor aktiekurserne har oplevet store fald.

Faldene har dog rettet sig op i løbet af dagen.

- De store fald fra morgenen af er et klart udtryk for, at finansmarkederne i ugen op til afstemningen havde en stærk tro på, at det blev et "remain", siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie.

- Det gjorde det som bekendt ikke, og så er der altså nogle, der har sat deres penge forkert. De skulle dække deres tabte væddemål af, og derfor så vi en voldsom start, der blev modereret hen ad dagen.

Det gik også hårdt ud over bankaktierne. Jyske Bank og Danske Bank faldt henholdsvis med 6,6 og 6,5 procent.

Det samme billede tegnede sig i resten af Europa, hvor storbankerne led en hård dag.

- Det skyldes to ting. Det skyldes usikkerheden, og så at udsigten til rentestigninger er skudt meget længere væk nu. Og lavere renter - og nogle steder negative renter - er ikke godt for bankerne.

Allerværst gik det ud over smykkefirmaet Pandora, der faldt med næsten syv procent.

Henrik Drusebjerg er ikke afvisende over for, at markederne retter sig en smule op på mandag, om end det i øjeblikket er meget usikkert, hvordan situationen kommer til at udvikle sig.

- Jeg tror, at tingene kommer til at rette sig. Investorerne vil også kigge på økonomiske nøgletal og ikke kun, hvordan tingene ser ud i Storbritannien og EU.

Søndag er der valg i Spanien, og det resultat kan også komme til at få en indvirkning på markederne, når weekenden er ovre, lyder vurderingen fra Henrik Drusebjerg.

/ritzau/

Dagens Gossip