Danske aktier i største endagsfald: Europæiske bløder også

Det danske C20 Cap-indeks lukker mandag med et fald på 4,7 procent, hvilket er det største fald nogensinde på en enkelt dag, siden indekset blev lanceret i 2011.

Man skal helt tilbage til tiden omkring finanskrisen for at finde større fald. En overgang var indekset mandag nede med over seks procent, men det rettede sig i de sidste timers handel.

Der var flest kurstæsk til Danske Bank og AP. Møller - Mærsk, og alle 20 aktier i indekset lukkede i rødt.

Indekset var mandag eftermiddag nede på 897, men endte ved lukningen klokken 17 på 918,5.

De internationale børser har også vist blodrøde tal hele mandagen, hvor både de europæiske og amerikanske børser oplever et markant dyk.

- Markedet har været nervøst de seneste dage, og mange er nervøse for en recession i Kina, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Det har betydet store kursfald på de internationale børser de seneste par uger, hvilket blev underbygget mandag, hvor alverdens børser var farvet mørkerøde.

Iagttagere mener, at det blandt andet skyldes situationen i Kina, hvor industrien har haft en turbulent periode, som påvirker resten af verdensøkonomien.

Kinesiske myndigheder har kastet mange ressourcer efter at standse børsfaldet.

For få uger siden devaluerede Kina således sin valuta, yuan, og selvom det var en relativt lille svækkelse, startede det en bølge af devalueringer i Asien, som frygtes at kunne sprede sig til resten af verden.

Det største fald på den danske børs nogensinde skete 6. oktober 2008, hvor C20-indekset faldt 11,06 procent.

Nedturen blev af iagttagere forklaret med skuffelse over den netop offentliggjorte finansielle redningsplan efter den amerikanske finanskoncern Lehmans Brothers kollaps.

/ritzau/

Dagens Gossip