Danske aktier styrtdykker efter britisk farvel til EU

Det danske aktiemarked oplever fredag morgen en af de største nedture nogensinde, efter at briterne har stemt for at forlade EU-samarbejdet ved torsdagens folkeafstemning.

Det toneangivende C20 Cap-indeks dykker efter ti minutters handel med 6,4 procent til kurs 957,28.

Det vil være det største fald nogensinde på én dag for det vægtede aktieindeks, hvis det holder dagen igennem, skriver Ritzau Finans.

Elite-indekset lagde ud med fald på otte procent, men har siden rettet sig en anelse.

Fredag morgen falder alle selskaber i C20-indekset. Valgets udfald går særligt hårdt ud over bankaktier og selskaber som Pandora, FLSmidth, ISS, Vestas og DSV.

Analytikere fra flere banker har på forhånd spået, at aktierne vil falde mellem fem og 15 procent som reaktion på briternes farvel til EU.

Usikkerheden om briternes fremtidige tilknytning til det europæiske fællesskab ventes at sætte præg på den europæiske vækst, og investorer hader usikkerhed, lyder forklaringen på de massive fald, der også præger resten af Europa.

Børser i London, Frankfurt og Paris falder 8-10 procent umiddelbart efter åbningen fredag morgen.

Det hidtil største fald i C20 Cap, som er vægtet indeks over de mest handlede danske aktier, var i begyndelsen af februar, hvor indekset dykkede 5,4 procent.

Indekset er dog kun lidt over fire år gammelt. Hvis man går længere tilbage, svarer fredagens fald til det næststørste fald nogensinde, hvis man kigger på C20, der var forgængeren til C20 Cap-indekset som det vigtigste indeks.

Det største fald var under finanskrisen i 2008, hvor indekset faldt 11,1 procent på en dag.

/ritzau/

Dagens Gossip