Danske arkitekter skal booste turismen i Grønland

Med en let, nærmest svævende boomerangformet bygning har danske Dorte Mandrup Arkitekter vundet den internationale konkurrence om at designe det kommende isfjordscenter ved den verdensberømte isfjord i Ilulissat i Vestgrønland.

Det 900 kvadratmeter store bygningsværk skal både huse en forskningsstation og faciliteter til de 25.000 turister, man årligt regner med, at den isfyldte fjord vil tiltrække, når det står færdigt i 2020.

Projektet finansieres blandt andet af den almennyttige forening Realdania, hvor direktør Jesper Nygård ser store muligheder for fremtiden.

- Isfjordscentret giver en fantastisk mulighed for at øge turismen ved at lave en destination og en oplevelse, der også har et fagligt godt indhold, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at det her vil få stor betydning for den vækst, det grønlandske samfund gerne vil skabe. Det vil betyde øget turisme på en bæredygtig måde, og det vil styrke forskningen, som begge dele vil generere flere arbejdspladser lokalt til grønlænderne.

Isfjorden ved Ilulissat blev i 2004 optaget på Unescos verdensarvsliste og er med sin voldsomme kælven af isbjerge blevet symbolet på isafsmeltningen i de arktiske egne.

Flere verdensledere valfarter derfor til Ilulissat for at se konsekvenserne af klimaforandringerne - senest den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der i fredags lagde vejen forbi.

I Qaasuitsup Kommune, hvor Ilulissat ligger, ser borgmester Ole Dorph mange muligheder i det nye besøgscenter, som hans kommune og det grønlandske selvstyre har spyttet 23 millioner kroner i.

- Vi glæder os over den store interesse for at være med til at skabe det isfjordscenter, som skal gøre Ilulissat og Diskobugten til en endnu større attraktion end i dag og formidle viden om isfjorden, det arktiske klima og livsbetingelserne, siger han.

Dorte Mandrup Arkitekter vinder projektet foran seks internationale konkurrenter, heriblandt den verdensberømte Olafur Eliasson.

Isfjordscentret har et samlet budget på 116 millioner kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip