Danske atleter skal præstere i kontrastfyldte Baku

Aserbajdsjan er ikke destination for mange danskeres charterferie, men 65 danske sportsudøvere har i disse dage samlet sig i landets hovedstad, Baku, hvor de fredag indleder jagten på dansk metal til de første European Games nogensinde.

Ud over de fem danske medaljer, som Danmarks Idrætsforbund (DIF) har sat som mål, bliver det en oplevelse under anderledes forhold.

- Det er på mange måder kontrastfyldt her i Aserbajdsjan, fortæller Morten Rodtwitt, DIF's chef de mission for den danske delegation i Baku.

- De har bygget nogle fantastiske stadioner, der ser godt ud og har flot lys, og i baggrunden står der store olieraffinaderier, der tårner sig op.

Han ankom til Aserbajdsjan mandag, hvor han ikke blot kunne se de enorme olieraffinaderier, han kunne også lugte dem.

- Der er denne her lugt af olie, som man kender fra industriområder, hvor der er lidt smogagtigt i luften, beretter Morten Rodtwitt.

- Jeg tror ikke, det er noget, der vil påvirke atleterne. De vil lægge mærke til, at der ikke lugter ligesom hjemme i Danmark, når bondemanden spreder sin gylle, men jeg tror ikke, det vil påvirke deres præstation, beroliger han.

Store smogkoncentrationer i Kina var et varmt emne ved OL i Beijing i 2008, fordi det generede atleterne, men Morten Rodtwitt afviser, at det er et problem i Baku.

Danmark er repræsenteret i 19 ud af 20 idrætsgrene ved European Games, og i mange konkurrencer venter der modstand fra den europæiske elite - i nogle tilfælde endda verdenseliten.

Alligevel tror DIF på dansk succes.

- Sportsligt forventer jeg en god dansk præstation, for vi har nogle oplagte medaljekandidater. Vi har meldt en målsætning ud på fem medaljer, der er potentiale til mere, men det er altid det med marginalerne, siger Morten Rodtwitt.

/ritzau/

Dagens Gossip