Danske Bank er presset til at bede om forbud

Det kan være frygten for en dårligere karakter hos ratingbureauerne, som ligger bag udmeldingen fra Danske Banks topchef, Eivind Kolding, om, at politikerne må forbyde danskernes absolut foretrukne boliglån - det etårige flekslån.

Det vurderer lektor Morten Skak fra Center for Boligforskning ved Syddansk Universitet.

- For ganske nylig har Standard & Poors givet udtryk for, at hvis man ikke fjernede F1-lånene, så ville det give en dårligere rating, og det er de nervøse for i Danske Bank, siger han.

En dårligere rating vil gøre det dyrere for Danske Bank at finansiere sine forretninger, så det vil koste dyrt for banken at få en pil ned i karakterbogen.

Ifølge Morten Skak er det helt usædvanligt, at topchefen ligefrem opfordrer politikerne til at regulere sektoren.

- Normalt vil sektoren helst ordne sine egne sager og har den filosofi, at konkurrencen skal udspille sig frit, og at politikerne ikke skal blande sig i markederne, siger han.

Og det er lige så usædvanligt, at det netop er Danske Bank, der gør sig til talerør for en afskaffelse af F1-lånene.

- Danske Bank stod i sin tid fadder til denne type lån. Det var Danske Banks realkreditselskab, der indførte lånene, som de første.

- Det har været en stor succes, og det er pudsigt, at banken nu bliver primus motor i at få dem afskaffet, siger Morten Skak.

Netop de korte flekslån er den lånetype, hvor realkreditinstitutterne har sat bidragssatserne mest op over de senere år, hvilket har skæppet i kassen hos Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark.

Men udmeldingen kan også bunde i, at der er dyb uenighed om F1-lånenes fremtid i den danske sektor. Blandt andet ønsker Realkreditrådet at bevare de korte lån med variabel rente, siger Morten Skak.

- Hvis Danske Bank går enegang og afskaffer F1-lånene, så vil de miste kunder og tabe forretningsandele, siger Morten Skak, som mener, at det på den måde vil være en fordel for banken, hvis vilkårene blev ens for hele sektoren gennem et politisk indgreb.

Danske boligejere er så vilde med de etårige flekslån, at det kan blive nødvendigt, at Folketinget forbyder dem ved lov.

Det siger topchefen i Danske Bank, Eivind Kolding, i Morgenavisen Jyllands-Posten fredag. Han mener, at det kan være svært for sektoren selv at nedbringe andelen af de korte flekslån til et acceptabelt niveau, som ikke sætter dansk økonomi over styr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip