Danske Bank: Yellen er bange for at kvæle opsvinget

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Den amerikanske centralbank aer økonomien med hårene og holder sin rente i ro. Det er status oven på mødet i centralbanken, Fed, onsdag aften.

Renten blev fastholdt på meget lave 0,25-0,50 procent og samtidig er udsigten til rentestigninger sænket fra fire i år til to.

- Udsigterne for renten må nødvendigvis være usikre og skifte fra møde til møde. For den økonomiske udvikling er usikker.

- Tingene har ændret sig fra mødet i januar til nu. Vores forventninger ændrer sig i takt med, hvad vi ser påvirke økonomien i både positiv og negativ retning, sagde Janet Yellen efter aftenens møde.

Centralbanken har specielt haft blik for den uro, der har været på de finansielle markeder og den globale økonomi.

- Der har været lidt bedring i de seneste uger, men vi har set udsving, der har gjort centralbanken bekymrede for, om det kan ramme økonomien. Ikke mindst hvis de var gået ud i dag og hævet renten, siger analytiker hos Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Det går dog frem for den amerikanske økonomi, der vokser, har fuld beskæftigelse og igen oplever stigende lønninger. Det til trods er der altså ingen udsigt til hurtige rentestigninger.

- De er bange for at stramme pengepolitikken for hurtigt. Vi må ikke glemme, at økonomien kun lige er på vej ud af den værste krise siden 1930'erne.

- Det kan godt være, at den amerikanske økonomi er ved at komme på fode, men der er mange økonomier ude i verden, der stadig er hårdt ramt. Så centralbanken vil undgå at dræbe dette her opsving ved at stramme for meget, siger Mikael Olai Milhøj.

Den amerikanske centralbank sænkede renten voldsomt, da krisen ramte. I 2008 ramte renten nul, hvor den blev indtil december 2015.

Her gennemførte Janet Yellen og centralbanken en rentestigning.

Beslutningen har sendt aktierne op i USA og forventes også at gøre det i Asien og Europa.

/ritzau/