Danske børn ramt af mystisk søvnsygdom efter vaccine

Sundhedsstyrelsen har i marts og april modtaget de første to bivirkningsindberetninger om en mulig udvikling af narkolepsi i forbindelse med vaccination med Pandemrix, oplyser styrelsen i en meddelelse.

I andre af de nordiske lande er der rapporteret et stort antal tilfælde med børn og unge, der efter en vaccination mod svineinfluenza har fået narkolepsi, som betyder, at patienten pludselig falder i søvn.

Men Danmark, hvor langt færre børn fik vaccinationen, har hidtil været forskånet for den type sager. Nu vurderer Sundhedsstyrelsen imidlertid, at det »ikke kan udelukkes«, at vaccinationen også kan kædes sammen med narkolepsi blandt børn i Danmark.

I det ene tilfælde drejer det sig om et barn med en hjertelidelse, der første gang fik vaccinationen i november 2009. Efter den første dosis var der ingen bivirkninger. Men i foråret 2010 blev barnet vaccineret på ny, og efter 10-14 dage ændrede det adfærd. Barnet havde svært ved at holde sig vågen og har nu fået stillet diagnosen narkolepsi.

I det andet tilfælde handler det om et barn med astma, der blev vaccineret i november 2009. Først på sommeren 2010 udviklede barnet narkolepsi og faldt i søvn flere gange om dagen. Blandt andet faldt det ned fra stole, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne om de danske sager kommer samtidig med, at et stort svensk registerstudie viser en forøget risiko for narkolepsi efter vaccination mod svineinfluenza blandt børn og unge voksne.

Undersøgelsen viser, at der er en tre gange højere risiko for sygdommen blandt vaccinerede end blandt uvaccinerede børn og unge under 20 år. Blandt unge voksne mellem 21 og 30 år er risikoen fordoblet.

Dagens Gossip