Danske boligpriser blandt de svageste i OECD

Irland, Grækenland og Spanien topper listen over prisfald i OECD med cifrene 14,3, 12,5 og 11,2 procent, der blev kappet af ejendomspriserne.

I begge år ligger Danmark markant over de gennemsnitlige prisfald i OECD.

I 2011 var Danmark kun på syvendepladsen i faldende boligpriser, da der blev skåret 5,1 procent af priserne. Men set i et længere perspektiv fra 2004 til 2010 ser det lysere ud for de danske boligejere.  I den periode steg de danske boligpriser med 2,4 procent, hvilket er langt over OECD-gennemsnittet, der lå på et fald på 0,3 procent i alle lande og en stigning på 1 procent i Europa.

OECD konstaterer i rapporten, at boligmarkederne i OECD udvikler sig meget forskelligt på tværs af medlemslandene. I USA har boligmarkedet på det seneste oplevet et regulært »comeback«, mens lande som Tyskland og Schweiz også har set bedringer på boligmarkedet.

Modsat oplever mange spanske, italienske, hollandske og senest franske boligejere, at deres friværdier svinder ind i et stigende tempo på grund af faldende priser.

I den anden ende af skalaen stiger i forvejen høje priser fortsat i lande som Norge, Sverige, Canada og New Zealand, hvilket peger i retning af risiko for en boligboble - og en efterfølgende nedtur, specielt hvis renten stiger eller lønstigninger stagnerer, vurderer OECD-økonomerne.

I Danmark har boligmarkedet tilsyneladende fundet bunden efter de store prisfald fra 2007. Over de seneste år har huspriserne været svagt positive, mens lejlighedspriserne stiger specielt i hovedstadsområdet.

Dagens Gossip