Danske byer i fare for at blive lægeløse

Du har ondt i halsen.

Måske er det en halsbetændelse? Måske er det influenza? Lige meget hvad det er, har du feber, og du skal til lægen. Men lægen er en anden end sidste gang, du var hos lægen - og næste gang vil det måske også være en ny læge.

Regionerne i Danmark slås med at skaffe unge læger til de mindre kommuner og lokker med lokaler og gratis ret til at praktisere med sygesikring. Er der ingen der bidder på, bliver regionerne nødt til selv at drive praksissen eksempelvis ligesom i Kaas og Pandrup-området i Region Nordjylland

- Vi har været nødt til at oprettet en lægeklinik, da der ikke var en eneste læge, der ville overtage de fire lægepraksisser, som pludselig blev ledige for et par år siden, siger Cecilie Lodal Vestergård, konsulent i Region Nordjylland, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Løsningen er en dyr fornøjelse, hvor dyr vil hun ikke ud med, men hun slår fast, at regionen håber meget på, at der kommer læger, som ønsker at drive deres egen praksis i området.

Det samme gør mange patienter, der ikke alle har været tilfredse med løsningen.

- Det er jo som på andre klinikker ikke et problem, hvis man har en fast aftale, men er det akut, kan man ikke vide, hvilken læge man kommer ind til, og det frustrerer mange, fordi de har været vant til noget andet, forklarer hun, men pointere, at man er sluppet for at ansætte vikarer.

Nordjylland er ikke den eneste region, hvor de unge læger viger uden om småbyerne. I Region Midtjylland forsøger man at lokke med en økonomisk gulerod.

- Det er svært at få færdiguddannede praktiserende læger til at flytte væk fra de store byger. Så vi arbejder på at gøre det økonomisk attraktivt at overtage en praksis i de mindre byer, blandt andet ved at tilbyde lægerne et gratis ydernummer og lokaler, siger Kjeld Martinussen, der er vicedirektør i Region Midtjylland, til Nyhedsbureauet Newspaq.

De såkaldte ydernumre giver retten til at praktisere med tilskud fra sygesikring. Nummeret koster typisk mellem en og 3,5 millioner kroner alt efter, hvor attraktivt området er.

Der er altså tale om udbud og efterspørgsel - men nogle steder er der absolut ingen efterspørgsel. Blandt andet i Nordborg i Region Syddanmark, hvor man sågar udbyder ydernumrene helt gratis.

- I Nordborg har vi to læger, der stopper samtidig. Vi har forsøgt at sælge de to ydernumre over flere gange, men har slet ikke fået respons. Så vi har foræret det ene væk, og vi forsøger at komme af med det andet, siger Frank Ingemann Jensen, der er leder af praksisafdelingen i Region Syddanmark.

Han håber på, at det lykkedes at komme af med nummeret. Ellers havner regionen i samme situation som i Region Nordjylland, hvor de selv må drive en klinik.

 

Dagens Gossip