Danske domstole hurtigst i EU i civile sager

Skrevet af admin

11/04/2016

Dagens topnyheder

Danske domstole er de hurtigste i EU, når det handler om at behandle civile sager ved første instans.

Det viser en undersøgelse fra EU Justice Scoreboard, der blev offentliggjort mandag. Det er fjerde gang, at Danmark indtager denne topplacering.

Undersøgelsen viser også, at Danmark er det land i EU, hvor befolkningen har størst tillid til domstolenes uafhængighed.

Når Danmark havner på en førsteplads, hvad angår behandlingen af civile sager, skyldes det blandt andet den digitale tinglysning.

Den betyder, at 81 procent af tinglysningssagerne behandles automatisk med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på kun 0,3 dage, oplyser Domstolsstyrelsen.

EU Justice Scoreboard sammenligner kvaliteten, effektiviteten og uafhængigheden i retssystemerne i EU-landene.

Danmark er det land i EU, hvor der er næstflest civile sager per indbygger. Kun Slovenien har flere. Det skyldes primært de mange tinglysningssager, der i 2015 nåede op på over to millioner.

Kigger man på civile sager, der handler om en tvist mellem to parter, altså når folk lægger sag an mod hinanden, ligger Danmark på en 24.-plads målt i antal sager per indbygger.

EU-undersøgelsen forholder sig ikke til sagsbehandlingstiden i straffesager ved byretterne. Men her oplyser Domstolsstyrelsen, at sagsbehandlingstiden er for nedadgående.

Fra 2011 til 2015 er sagsbehandlingstiden i sager, der afgøres af retten uden domsmænd, faldet med 64 procent, så de i gennemsnit tager under en måned.

I samme periode er sagsbehandlingstiden i nævningesager faldet med 25 procent, så de i 2015 tog 4,4 måneder i gennemsnit, mens byretternes sager med domsmænd i gennemsnit tog 4,2 måneder. Det er et fald på syv procent på fem år.

En tilståelsessag tager det i gennemsnit byretten 2,7 måneder at behandle. Også i den type sager er retterne blevet hurtigere, oplyser Domstolsstyrelsen.

/ritzau/