Danske EU-politikere bakker op om mere magtfuldt politi

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

En nødvendig udvidelse, der vil hjælpe politiet med at stoppe forbrydelser på tværs af grænserne i Europa.

Sådan beskriver flertallet af danske EU-parlamentarikere udvidelsen af det europæiske politisamarbejde, Europol, som dog også kritiseres for at blive for magtfuldt og egenrådigt.

Loven ventes at blive stemt igennem onsdag i Europaparlamentet i Strasbourg, så Europol får ny magt til at oprette særlige enheder og udvide sin overvågning af blandt andet internettrafik i EU.

- Grænseoverskridende kriminalitet kræver grænseoverskridende politisamarbejde. Derfor er det afgørende, at Europol får et nyt mandat, siger SF's Margrete Auken, som stemmer for.

- Det er mindst lige så vigtigt, at den demokratiske kontrol følger med. Den nye lov vil sikre striks kontrol med private data og stærk parlamentarisk kontrol med politiets arbejde.

Hun bakkes op af Christel Schaldemose fra Socialdemokratierne, der også stemmer for - ligesom medlemmerne fra Venstre, Konservative og Radikale Venstre står bag loven.

- Forslaget kommer, efter at vi sidste måned vedtog lovene om databeskyttelse, som sammen med reglerne i det nye Europol-samarbejde gør, at jeg er tryg ved den måde, at politiet bruger ressourcerne på.

- Jeg håber, den styrkede kontrol bliver en måde at få gennemsigtighed i arbejdet.

- Den parlamentariske kontrol får ikke indflydelse på Europols dagligdag men giver gennemsigtighed og diskussioner om, hvad vi gør, og hvad der er rigtigt, siger Christel Schaldemose.

Men netop grænserne for, hvor meget politikerne kan bestemme, er ikke klare nok, mener Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, der stemmer imod forslaget.

- Det er et problem, at det får flere muskler, og man ikke følger op med mere demokratisk kontrol. Europol må indsamle alle de her data, men vi sørger ikke for, at borgernes retssikkerhed er beskyttet.

- Det havde været formildende med ordentlig demokratisk kontrol - for eksempel domstole til at sige god for, hvor der må overvåges - men det er ikke tilfældet, siger Rina Ronja Kari.

I Dansk Folkeparti er man tilfreds med det nuværende Europol og imod, at det vokser sig større. Derfor stemmer partiets medlemmer blankt onsdag.

- Det fornuftsprægede samarbejde vil efter alt at dømme være fortid. I fremtiden vil et overstatsligt Europol af stærke kræfter i kommissionen og EU-Parlamentet blive udviklet efter amerikansk forbillede, frygter Anders Vistisen fra DF.

Partierne i Folketinget har hovedsagligt bakket op om regeringens plan om at få en aftale, så Danmark kommer med i det nye Europol. Kun SF og Enhedslisten stod uden for aftalen.

/ritzau/