Danske EU-politikere: USAs overvågning rammer milliardaftale

Ifølge flere danske EU-politikere risikerer afsløringen, der kom til verden på baggrund af dybt fortrolige dokumenter lækket til det tyske medie Der Spiegel, at ramme den frihandelsaftale, som Europa og USA forsøger at lande.

»Jeg havde ikke regnet med, at de lavede aflytning af en af deres vigtigste handelspartnere - oven i købet hvor vi står og skal til at lave en stor frihandelsaftale,« siger den danske EU-parlamentariker Margrete Auken (SF).

»Frihandelsaftalen får det ikke lettere med den her sag. Det er ren mad til dem, der ikke vil have den. De sider og gufler i sig nu,« siger Auken.

Den holdning deler EU-parlamentariker Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Venstres medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde.

»Hvis ikke amerikanerne har en utroligt god forklaring på, hvad der er foregået her, så bliver det nogle meget svære forhandlinger at komme igennem,« siger Morten Messerschmidt (DF), mens Jens Rohde (V) peger på, at timingen ikke kunne være mere uheldig.

»Nu skal vi helt sikkert igennem en lang intern debat i Europaparlamentet om nye krav om sikkerhed til amerikanerne, og det falder på det værst tænkelige tidspunkt,« siger han til TV2.

EU-landene blev midt i juni enige om at tage hul på forhandlingerne med USA om en frihandelsaftale, og i den forbindelse beskrev handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) det som »den mest ambitiøse frihandelsforhandling for EU nogensinde«.

Aftalen skal fjerne toldbarrierer og skabe fælles standarder på alt fra elpærer til medicin, og den kan skabe tusindvis af arbejdspladser på begge sider Atlanten, men spørgsmålet er nu bare hvilken indvirkning, de nye afsløringer kan få.

Den omfattende overvågning kom frem på baggrund af dokumenter, der blev lækket af den amerikanske Edward Snowden. Dokumenterne viser, hvordan NSA angiveligt har foretaget systematisk overvågning af EUs kontorer i både Washington og FN, ligesom man har aflyttet samtaler og læst e-mails.

Både Europakommissionen og Tysklands justitsminister har søndag meldt ud, at de amerikanske myndigheder skal svare på beskyldningerne om den omfattende overvågning.

»Hvis medierapporterne er korrekte, så minder det om handlinger blandt fjender under Den Kolde Krig,« sagde den tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger i en meddelelse.

USA har i forbindelse med tidligere afsløringer omkring den amerikanske overvågning peget på, at efterretningerne har været med til at bremse terrorangreb, men den køber Tysklands justitsminister ikke i dette tilfælde.

»Det vil være svært at forklare med det argument, at man bekæmper terrorisme,« lyder det fra Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr i forhold til frihandelsaftalen, da ministeren er på ferie.

Dagens Gossip