Danske F-16-fly bomber foreløbig uden om civile i Irak

De danske F-16-jagere på Incirlik-basen i det sydlige Tyrkiet har frem til tirsdag smidt 23 bomber på 17 missioner i denne ombæring af kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Alle er smidt i Irak, og ingen har ifølge chefen for kampflybidraget, oberst Peter Johan Bødker, ramt civile.

- Vi har primært ramt mennesker i bygninger og mennesker i det fri. Vi har ingen indikation af civile ofre, og vi har ikke haft nogen forbiere, siger han til Ritzau i en af de svalende containere, der udgør den danske del af den steghede Incirlik-base.

At de danske piloter må regne med at få civile ofre på samvittigheden, står klart, efter at et flertal i Folketinget har besluttet at gennemføre missioner, hvor de militære mål kan overtrumfe civile følgeskader.

Det vil især blive tilfældet, når F-16-flyene forventes at skulle bombe i større byer som Raqqa og Mosul, erkender forsvarsminister Peter Christensen.

- De vanskeligste missioner venter stadig. For eksempel i Mosul, hvor mennesker lever under frygtelige forhold som følge af Islamisk Stats belejring, siger han under et lynvisit på militærbasen, hvor han takkede de udsendte:

- Vi har et hul nu, hvor vi kan give Islamisk Stat nogle hårde slag. Det ved jeg, at I kan gøre. Tak skal I have.

Ifølge ministeren er risikoen for civile ofre "desværre en del af virkeligheden", og der vil komme missioner, hvor Forsvaret på forhånd ved, at der vil dø civile.

- Men i den helt særlige situation vil der blive taget det operative skridt, at en højtstående general i Danmark skal godkende missionen, så der tages noget pres af holdet hernede, siger Peter Christensen.

Seniorsergent "Thomas" er leder af ammunitionstjenesten i den danske lejr.

Ifølge ham er det ikke gået soldaternes næser forbi, at politikerne nu vil have de danske bidrag til at bombe i situationer, hvor man ved, at der vil være civile ofre.

- Man tænker da over det, siger den brede kronragede mand.

- Men jeg ved også fra tidligere, at man gør en stor indsats for at undgå civile tab, og det har jeg stor tiltro til også gør sig gældende denne gang, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip