Danske firmaer er med minister på charmeoffensiv i Iran

Skrevet af admin

04/01/2016

Mest læste i dag

Mandag stimler en stribe danske firmaer og erhvervsorganisationer sammen i den iranske hovedstad, Teheran, til en todages charmeoffensiv med udenrigsminister Kristian Jensen i spidsen.

Et årtis fastfrosset forhold til Vesten er med Irans aftale om at neddrosle sit atomprogram under tøbrud, og de danske virksomheder vil stå i forreste række, når sanktionerne mod landet hæves, og et marked med 80 millioner potentielle forbrugere åbner sig.

Blandt arrangørerne af turen til Teheran er Dansk Industri, hvor direktør for det internationale område Thomas Bustrup spår danske virksomheder gode muligheder på det iranske marked.

- Vi er kendt i regionen som et land, der er stærke på knowhow og høj kvalitet, og det er noget der virkelig har været efterspurgt gennem de seneste ti år, hvor iranerne kun har kunnet handle med lande, der ikke leverer god kvalitet, siger han og fortsætter:

- De er trætte af at betale for ting, der godt nok er billige, men som hele tiden går i stykker. Iranerne er kvalitetsbevidste, så der har vi nogle gode muligheder.

Som døråbner til de iranske myndigheder er udenrigsminister Kristian Jensen en del af rejseholdet, og også han ser gode muligheder for dansk eksport til Iran.

- Ikke mindst fordi Danmark er et af de lande, der gennem alle kriserne har fastholdt sin ambassade i Teheran og derfor har et bedre forhold til Iran, end de lande der trak sig ud under tidligere kriser, siger han.

Selv om sanktionerne, der knytter sig til Irans atomprogram, efter planen udfases i år, vil landet fortsat være underlagt andre sanktioner for brud på menneskerettighederne.

Og de hævede sanktioner vil også hurtigt kunne genindføres, hvis Iran ikke følger punkterne i atomaftalen.

Derfor erkender direktør Thomas Bustrup også, at det kan være forbundet med en vis risiko for danske virksomheder at satse på et iransk eksportmarked.

- Men virksomheder indregner jo altid en risiko for, at de kan blive nødt til at trække sig og tabe nogle penge, når de går ind på et fremmed marked, siger han.

58 danske virksomheder er med på turen til Teheran, hvor de mandag og tirsdag mødes med repræsentanter for de iranske myndigheder og udvalgte iranske virksomheder.

/ritzau/