Danske firmaer gør kur til arabiske oliemilliarder

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

Der er store penge på spil, når 46 danske virksomheder søndag med udenrigsminister Kristian Jensen og kronprinsparret i spidsen indleder et fremstød i Saudi-Arabien for at sparke yderligere gang i eksporten til det olierige land.

Det saudiarabiske marked var i en årrække mere eller mindre lukket land som følge af Muhammed-krisen, men siden 2010 er eksporten tredoblet til en samlet værdi af mere end fem milliarder kroner årligt.

Og der er endnu mere at komme efter, vurderer Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

- Der er i Saudi-Arabien meget stor efterspørgsel efter noget af det, vi er allerbedst til. Det drejer sig især om danske fødevarer, om sundhedsindustrien og i stigende grad også om den grønne teknologi, som vi er verdensmestre i, siger han.

Trods den saudiarabiske begejstring kunne timingen i det danske fremstød dog have været bedre.

Ifølge seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) er Saudi-Arabien for tiden økonomisk presset af både sin involvering i krigen i Yemen, af forholdet til ærkefjenden Iran og i særdeleshed af den lave oliepris.

- Derfor kommer Saudi-Arabien næste år ud med et massivt budgetunderskud og må tære på landets reserver i en grad, så de ifølge den internationale valutafond reelt vil være bankerot i løbet af fem-seks år, hvis økonomien ikke bliver rettet op, siger Lars Erslev Andersen.

I Dansk Industri erkender Peter Thagesen også, at den ustabile situation har gjort risikoen ved at operere på det saudiarabiske marked mærkbart større end for bare få år siden.

- Men når det er sagt, så er der fortsat mange penge i omløb i Saudi-Arabien, og vi forventer stadig, at eksporten vil udvikle sig positivt i de kommende år, siger han.

Ud over kronprinsparret og udenrigsministeren sender regeringen også erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen samt sundhedsminister Sophie Løhde med på turen.

Efter tre dage i Saudi-Arabien fortsætter en del af delegationen videre til Qatar.

/ritzau/