Danske firmaer har milliarder af kroner i skattely

Tallet dækker ifølge ugebrevet over både multinationale koncerner og kapitalfondes selskaber i Danmark, og firmaer med danske ejere, som har valgt at placere deres ejerskab i skattely.

Men det handler ikke om skatteunddragelse, siger flere af de firmaer, Ugebrevet A4 har talt med. Alligevel fastslår professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen, at den primære årsag til, at virksomheder vælger at flytte deres forretning ud af landet, at de spekulerer i skatteunddragelse. Og det kan ifølge professoren komme til at koste Danmark en formue.»Jo flere penge, der investeres eller går over skattely, jo færre penge er der at beskatte i Danmark. Det er skattetænkning, som betyder, at man ved lovlige og ulovlige metoder nedbringer sin indkomst. Og når den er nedbragt, så er der mindre i skattekassen til at betale for skoler, plejehjem, børnehaver, sygehuse og veje,« siger Jan Pedersen.

Også skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er enig i den betragtning.

»I det omfang at de undgår at betale skat, er det et problem. Derfor er regeringen også optaget af at få gjort noget ved det,« siger han.

29 danske selskaber ejes ifølge ugebrevet fra skattely i Bermuda, mens Gibraltar og Singapore er på en delt andenplads med 27 selskaber hver.

Mens Bermuda har nul skat på indkomster, formuer og kapitalgevinster og ingen moms, har Gibraltar en lav selskabsskat på ti procent og har speciale i formueforvaltning.

Ugebrevet A4 kunne 24. september meddele, at den samlede danske formue i skattely var på vej til at slå rekord i 2013. Summen af danske værdier var steget op til 275 milliarder kroner i løbet af otte år.

Dagens Gossip