Danske Per Fly hyldet som bedste instruktør i Sverige

Den danske filminstruktør Per Fly er mandag aften blevet hyldet som bedste instruktør med Sveriges største filmpris, Guldbaggen.

Danskeren var i forbindelse med uddelingen af Guldbaggen 2014 nomineret i hele 11 kategorier for sin film "Monica Z", der fortæller historien om den svenske jazzsangerinde Monica Zetterland, der igennem 1960'erne havde stor succes i både Stockholm og New York.

Guldbaggen er den mest prestigiøse filmpris i Sverige og uddeles af en jury fra Det Svenske Filminstitut. Den danske instruktør fremstod da også både overvældet og ydmyg, da han blev klappet op på scenen for at modtage prisen for bedste instruktør.

- Jeg er meget beæret. Der er nok kun meget få danskere, der ser Guldbaggen, men jeg ved, min familie gør. Jeg vil sige tusind tak til dem, sagde Per Fly, der også brugte talen på at hylde alle omkring produktionen.

- Hvis jeg havde kunnet bestemme, havde I alle fået en Guldbaggen, sagde Per Fly.

Ud over at vinde prisen for bedste instruktør, vandt skuespillerinden Edda Magnason i kategorien bedste kvindelige hovedrolle for sin indsats i Per Flys film.

Også priserne for bedste mandlige birolle og bedste kostumer gik til "Monica Z".

Både svenske filmkritikere og det svenske publikum har taget varmt imod "Monica Z", der er den film, der har lokket flest svenskere i biografen i 2013.

Det var første gang, at instruktøren bag succesfilmene Arven og Bænken var nomineret til den svenske pris.

Ud over nomineringerne i kategorierne bedste instruktør og bedste kvindelige hovedrolle var "Monica Z" også med i spillet om årets bedste film.

Den hæder gik imidlertid til filmen "Återträffen".

/ritzau/

Dagens Gossip