Danske flyveledere frygter også for sikkerhed

De danske flyveledere vil ikke nedlægge arbejdet den 10. oktober, hvor den europæiske fællesorganisation for flyveledere, ATCEUC, ellers har opfordret til aktionsdag. Det siger formanden for de danske flyveledere.

- Vi støtter op om ATCEUC's frygt for flysikkerheden, men vi er en selvstændig organisation under den fælles paraplyorganisation, og vi har besluttet, at vi ikke strejker den 10., siger formanden for Dansk Flyvelederforening, Finn Kristensen, til Ritzau.

- Vi er bekymret for, at EU-politikerne stiller urealistiske krav om besparelser inden for flyvesikringstjenesterne, og vi mener, at det på længere sigt vil påvirke tjenesternes mulighed for at opretholde sikkerheden, siger han.

Den europæiske organisation opfordrer sine 14.000 medlemmer til at deltage i en fælles aktionsdag i protest mod EU's program Single European Sky 2+, som ifølge flyvelederne lægger op til mere flysikkerhed for halvdelen af pengene.

Selvom de danske flyveledere ikke vil strejke, så skal danske flyrejsende med billet ud eller hjem den 10. oktober ikke helt ånde lettet op. For det kan få store konsekvenser for flytrafikken i hele Europa, hvis andre tager opfordringen til sig.

Finn Kristensen siger, at der på nuværende tidspunkt ikke er overblik over, hvor stor opbakning der er til arbejdsnedlæggelsen. Men han forventer helt klart, at aktionsdagen vil kunne mærkes på flytrafikken.

- Det er bestemt ikke for sjov, at man sender sådan en meddelelse ud. Min forventning er, at der vil være uregelmæssigheder i en del af medlemslandene den 10. oktober, hvis der ikke kommer en ordentlig dialog med politikerne, siger Finn Kristensen.

Det er første gang i over 10 år, at den europæiske paraplyorganisation for flyveledere, Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCEUC), opfordrer sine i alt 14.000 medlemmer i 28 lande til fælles strejke.

Opbakningen til aktionsdagen er øverst på dagsordenen ved et møde i den europæiske flyvelederorganisation den 3. og 4. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip