Danske forskere finder årsag til dødelig malaria

Malariaparasitter kommer ind i blodet via myggestik og herefter ind i de røde blodlegemer, som de forsyner med små kroge på overfladen. Når blodet strømmer igennem hjernens snævre blodkar, hægter krogene sig fast til et af de utallige molekyler, som sidder på indersiden af karvæggene. Dermed undgår parasitterne at ende i blodets rensningsanlæg, milten.

Forskerne har nu fundet frem til den receptor i menneskets blodbane, som parasitterne binder sig til; Endothelial Protein C Receptor (EPCR).

»Vi er ret sikre på, at vi har fundet det rigtige molekyle, for det passer som fod i hose med de symptomer, vi ser ved hjernemalaria,« fortæller Louise Turner, Post Doc på KU, ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

De nye resultater giver en bedre forståelse af sygdommen og mulighed for at udvikle og teste nye vacciner og behandlinger i laboratoriet.

»Det er meget opmuntrende og puster for alvor liv i håbet om snart at komme en sygdom til livs, der dræber 3.000 børn i døgnet og er med til at underminere økonomien i nogle af verdens fattigste lande,« siger Jørgen Kurtzhals, overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet, ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hvert år er der over 200 millioner tilfælde af malaria i verden, og sygdommen dræber en million mennesker. De fleste, der dør af sygdommen, er børn under fem år.

Danskernes resultater er netop offentliggjort i det anerkendte internationale tidsskrift Nature.

Dagens Gossip