Danske forskere gør vigtig opdagelse om tarmkræft

Det siger professor Lene Juel Rasmussen, der har stået i spidsen for forskningen på Københavns Universitet.

»Den nye opdagelse har potentialet til at føre til en behandling, som kan forhindre kræftsvulster i tyktarmen i at vokse sig store, eller måske helt forhindre, at de udvikles,« siger hun i en pressemeddelelse.

De danske forskere har i samarbejde med hollandske kollegaer udviklet en metode, der kan forudsige de genfejl, som giver unge mennesker tyktarmskræft. Opdagelsen er netop blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Proceedings of National Academy of Sciences.

Helt præcis handler det om, at man nu kan se hvilke af de såkaldte MMR-proteiner, der er kræftfremkaldende. Normalt hjælper MMR-proteinerne med at forhindre udviklingen af kræft i kroppen, men proteinerne kan også være med til at fremkalde kræft, hvis de muterer.

Det kan der med den nye opdagelse nu gøres noget ved.

»Det har meget stor betydning for den enkelte patient, at vi ved, om han eller hun har en sygdomsfremkaldende mutation eller ej. De data, vi får fra den nye metode, betyder, at vi kan rådgive patienterne på et mere sikkert grundlag, og det giver os mulighed for tidligt at sætte ind med behandling,« siger professor Finn Cilius Nielsen fra Genomisk Medicin på Rigshospitalet.

Forskerne bag den nye metode arbejder nu sammen med en række internationale partnere om at udvikle metoden yderligere, så den kan anvendes på hospitaler i resten af verden.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip