Danske forskere løser mysterium: Derfor kan franskmænd drikke rødvin og spise ost uden at blive tykke

Rødvin, ost og baguettes i rigelige mængder.

Det lyder utvivlsomt lækkert, men ikke just som noget, der bør ligge i toppen af kostpyramiden.

Alligevel har franskmænd - der er kendt for at nyde netop de fødevarer - et forholdsvis lavt antal af hjertekarsygdomme. Nu har forskere fra Aarhus Universitet muligvis løst gåden. Det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, DCA.

Hemmeligheden er tilsyneladende ost. Forskerne fandt ud af, at ost har flere sundhedsgavnlige effekter.

Spiser man ost, påvirker det sammensætningen af tarmensbakterieflora. Osten hjælper også kroppen med at øge energiforbruget, hvilket kan være en fordel, hvis man prøver at tabe sig.

Undersøgelsen blev lavet af postdoc Morten Rahr Clausen fra Institut for Fødevarer sammen med forskere fra Københavns Universitet.

I undersøgelsen var 15 mænd forsøgspersoner. De fik en diæt, som indeholdt enten store mængder ost eller mælk, men ingen andre mejeriprodukter i to uger.

Et af forsøgsholdende fik som kontrol en diæt med smør som det eneste mejeriprodukt. Dermed havde alle diæterne samme kalorie- og fedtindhold. Herefter analyserede forskerne urin og afføring fra mændene.

Dem, der fik ost, havde et højere niveau af den anti-inflammatoriske fedtsyre kaldet butyrat. Netop den fedtsyre er med til at reducere hjertekarsygdomme, men den sætter oven i købet stofskiftet i gang, holder fedtprocenten nede og hjælper til at forebygge fedme.

- Denne undersøgelse antyder, at ost kan være en vigtig brik i puslespillet om den franske paradoks, siger Morten Rahr Clausen om det forhold, at franskmændene har en lav forekomst af hjertekarsygdomme på trods af en diæt med et forholdsvis højt indhold af mættede fedtsyrer.

Franskmænd spiser i gennemsnit 25 kg ost om året, mens en dansker spiser omkring 15 kg.

Dagens Gossip

Dagens TV