Danske forskere løser strid om ombejlet skelet

Danske forskere har ved hjælp af dna-teknologi været med til at løse en årelang strid mellem amerikanske indianere og forskere om USAs mest ombejlede og omdiskuterede skelet: Den 8500 år gamle Kennewick Man.

Siden skelettet i 1996 blev fundet i en flod i det vestlige USA, har en indianerstamme gjort krav på skelettet, som den ønsker at begrave. Stammen - Confederated Tribes of the Colville Reservation - har fastholdt, at skelettet er identisk med deres forfar.

- Med en prøve, der er 8500 år gammel, vil vi sandsynligvis aldrig blive i stand til at vise tilhørsforholdet til en bestemt stamme, siger Rasmus Nielsen, professor på Berkeley Universitetet i Californien.

- Men vi kan vise, at Kennewick er mere tæt beslægtet med nogle af medlemmerne af Confederated Tribes of the Colville Reservation, end han er med andre, nuværende indianerstammer.

Ved hjælp af målinger af skelettets kranie slog en gruppe forskere i 2014 fast, at Kennewick Man nærmere var beslægtet med folk fra Japan, Polynesien eller Europa. Og altså derfor næppe var forfar til nutidens indianere.

Undersøgelsen havde været undervejs siden 2004, hvor den blev beordret af en retsinstans.

De nye danske forskningsresultater giver nyt håb til indianerne og slår samtidig fast, at de tidligere kraniemålinger alligevel ikke kan anvendes til at bestemme skelettets etniske tilhørsforhold

Ved at undersøge skelettets såkaldte genomsekvenser har de danske forskere fundet frem til, at skelettet er nærmere i familie med moderne indianere end med andre befolkningsgrupper rundt om på jorden.

Striden om skelettets tilhørsforhold har skadet forholdet til indianerne og udløst en lang og dyr konflikt.

/ritzau/

Dagens Gossip