Danske Irak-soldater er udsat for meget høj terrorrisiko

Truslen mod de danske soldater, der opholder sig i Irak som led i krigen mod Islamisk Stat, er ikke mindsket i løbet af det år, hvor den internationale koalition har opereret i området. Snarere tværtimod.

Det viser en sammenligning af de trusselsvurderinger, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har lavet, dels forud for udsendelsen af danske soldater til Al Asad-basen i Irak sidste år, dels før den kommende udsendelse af et radarbidrag til samme sted.

Ganske som det var tilfældet i 2014, vurderer FE i år, at truslen fra såkaldte insiderangreb blandt de irakiske sikkerhedsstyrker er "middel".

Det samme gælder risikoen for direkte eller indirekte beskydning og risikoen for spionage mod de danske styrker. Den omtales i år - nøjagtig som i fjor - som "høj".

Hvad angår det punkt i trusselsvurderingen, der omhandler terrorhandlinger som bortførelser og udlægning af improviserede sprængladninger, så vurderede FE i 2014, at risikoen dengang var "høj".

Forud for udsendelsen af det kommende radarbidrag med dets op mod 30 tilhørende personer til Al-Asad-basen omtales risikoen nu som "meget høj".

Endelig nævnes der i 2015-vurderingen noget, der ikke er med i sidste års vurdering. Det gælder eksempelvis risikoen for angreb med "improviserede radiologiske våben" - altså hjemmelavede bomber. Risikoen for at blive udsat for det beskrives som "lav".

Endelig er der i 2015-vurderingen kommet et punkt med om truslen fra efterladte miner og krigsammunition fra tidligere krige i området. Her vurderes truslen som "middel".

At Al-Asad-basen er udsat, er ikke nyt. Basen ligger i den uroplagede og IS-dominerede Anbar-provins.

Folketinget ventes endeligt at vedtage udsendelsen af det danske radarbidrag tirsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip