Danske kampfly erstattes af radarstation

Når danske F-16 kampfly til oktober trækkes hjem fra kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak, så bliver de erstattet af en radarstation.

Det står klart efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn torsdag.

Her lagde regeringen op til at placere en radarstation på Al Asad-base i Irak, hvor danske soldater allerede er udstationeret for at træne irakiske regeringssoldater til kampen mod IS.

Alle folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet bakker op om forslaget.

At det skulle blive en radarstation, der blev erstatningen for de syv kampfly, har ligget i kortene, siden det stod klart, at flyene - og ikke mindst det personale, der betjener dem - var nedslidt efter et års indsats.

- Det er vigtigt for Danmark at være aktivt til stede. Det er vi allerede på flere fronter, og nu bliver også aktivt stede med et radarbidrag, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Det er helt naturligt, at et land, der har udsendt en F-16-mission i en periode, tager flyene tilbage og sørger for at efteruddanne personalet og gøre klar til at udsende dem igen, når de er klar til det, siger han.

Udenrigsministeren har tidligere sagt, at flyene skulle være tilbage i Irak i forsommeren 2016, men nu er der ingen deadline.

I sommer meldte de udsendte flymekanikere, at de var nedslidte efter hundredvis af bombetogter. Det har de syv danske F-16 fly - fire aktive og tre i reserve - deltaget i, siden de i oktober sidste år blev indsat over irakisk luftrum.

Danske fly har ikke deltaget i bombetogter mod IS i Syrien. Her kæmper amerikanske kampfly sammen med fly fra sunnimuslimske lande som Tyrkiet, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip