Danske krigere kæmper for al-Shabaab

Det konkluderer Politiets Efterretningstjeneste (PET) i et nyt notat, som kommer i kølvandet på det blodige terroranslag mod indkøbscenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi - et angreb som netop al-Shabaab har taget ansvaret for.

Ifølge PET har op imod 40 personer, som er bosiddende i Danmark, opholdt sig eller opholder sig nu i Østafrika for at modtage træning eller kæmpe sammen med al-Shabaab. De såkaldte »foreign fighters« udgør en »betydelig« del af terrorgruppen, skriver PET:

»Militant islamistiske foreign fighters har været til stede i Somalia siden starten af 1990erne, men tilstrømningen af udenlandske krigere til Somalia tog for alvor fart efter 2006. Estimater over antallet af foreign fighters i Somalia varierer fra nogle få hundreder til flere tusinder. Østafrikanere, herunder især kenyanere, vurderes at udgøre langt hovedparten af al-Shabaabs foreign fighters.«

Strømmen af krigere fra vestlige lande til Somalia er langt fra ny. I december udløste en 24-årig dansk-somalier fra Rødovre en selvmordsbombe på et hotel i Somalias hovedstad Mogadishu. Angrebet fandt sted ved en ceremoni for nyuddannede læger, og bombemanden, som havde boet 20 år i Danmark, tog 23 personer med sig i døden, herunder tre ministre i Somalias daværende overgangsregering.

Al-Shabaab, som er terrornetværket al-Qaedas gren på Afrikas Horn, kæmper for et islamisk kalifat i Somalia. Organisationen gør sig i stigende grad bemærket med global terrorisme og ved at opildne og rekruttere til jihad. Også Danmark har været mål for den islamistiske propaganda. I to videoer fra 2008 truede og fordømte al-Shabaab Danmark og den danske regering på grund af Muhammedkrisen.

Og indirekte har al-Shabaab allerede udført terror her i landet. Det skete, da muhammedtegneren Kurt Westergaard blev overfaldet i sit hjem i Viby nytårsdag 2010. Dengang trængte den 28-årig dansk-somalier Muhudiin Mohamed Geele ind i Kurt Westergaards hjem bevæbnet med en kniv og en økse og forsøgte at slå tegneren ihjel.

Den efterfølgende retssag mod »Øksemanden« nåede hele vejen til Højesteret, som i maj 2012 idømte ham ti års fængsel og udvisning for terrorisme. Undervejs i sagen kom det frem, at PET var overbevist om, at Muhudiin Mohamed Geele havde været i kontakt med både al-Shabaab i Somalia og al-Qaeda-folk i Kenya. Og selvom en talsmand for al-Shabaab kort efter attentatforsøget afviste, at Muhudiin Mohamed Geele var en af deres folk, så roste han den dansk-somaliske terrorist for at straffe dem, der havde fornærmet profeten Muhammed.

I PETs nye notat om al-Shabaab er den overordnede konklusion, at angrebet mod Westgate-centeret ikke ændrer den generelle terrortrussel mod Danmark. Udviklingen overvåges dog nøje, fastslår PET-chef, Jakob Scharf:

»Al-Shabaab har med angrebet på Westgate-centeret vist, at man har kapacitet til at ramme mål i den kenyanske hovedstad, og fra PETs side arbejder vi tæt sammen med de kenyanske myndigheder med henblik på at identificere eventuelle terrortrusler rettet mod danske interesser,« udtaler han og siger videre:

»Mens terrortruslen mod danske mål i Østafrika forbliver alvorlig, er den primære risiko for, at man som dansker bliver ramt af terror dog forbundet med ophold på steder, der kan være lokale terrormål, herunder steder hvor mange vesterlændinge færdes.«

Al-Shabaabs primære mål vurderes at være Kenya – blandt andet på grund af Kenyas militære operationer i Somalia og på grund af landets overvejende kristne befolkning, skriver Berlingske.

Terrorgruppens første store angreb i Østafrika var dog rettet mod Ugandas hovedstad Kampala i juli 2010. Siden da har al-Shabaab flere gange udtrykt ønske om at ville angribe mål i regionen, og i maj i år blev Etiopien, Kenya og Uganda udpeget som legitime mål, formodentlig på grund af disse landes militære engagement i Somalia, skriver PET.

Westgate-angrebet og den flere dage lange gidseltagning, som fulgte – og stadig følger har kostet mindst 62 mennesker livet herunder flere vesterlændinge. To danskere befandt sig i indkøbscenteret, da blodbadet blev indledt lørdag, men begge slap uskadte ud, meddeler den danske ambassade i Kenya.

Dagens Gossip