Danske kvinder mangler iværksætterlyst

Tal fra rapporten Global Entrepreneurship Monitor (GEM) lavet i et samarbejde mellem universiteter i flere lande viser, at I alle de lande, som vi normalt sammenligner os med, skaber kvinderne flere virksomheder end i Danmark.

For hver danske kvindelige iværksætter er der for eksempel over dobbelt så mange hollandske og halvanden gang flere svenske.

Tallene chokerer lektor i iværksætteri ved CBS Serden Ozcan.

»Danske kvinder er absurd elendige iværksættere. I stedet for at starte egen virksomhed vælger de i alt for høj grad at søge mod servicefag som frisør, sygeplejerske, pædagog og hjemmepleje, og det er et problem. Kvinder bør bidrage til økonomien ved at skabe arbejdspladser snarere end at være lønmodtagere,« siger Serden Ozcan.

Danmark er det eneste land i Norden, hvor andelen af virksomheder skabt af kvinder ikke er steget siden 2001.

Dansk Industri ærgrer sig over situationen.

»Der er bestemt et potentiale i kvinderne, som Danmark bør være bedre til at udnytte,« siger Sidsel Dyrholm Holst, der er organisationens chef for entreprenørskab.

Professor Torben Eli Bager fra Syddansk Universitet mener, at årsagen til de danske kvinders manglende iværksætterlyst findes i den danske tryghedskultur.

»Ingen i Danmark starter en virksomhed af nødvendighed. Rigtig mange går måske med drømmen, men meget få tager skridtet, for der er simpelthen ikke nok pisk over nakken. Samtidig skal guleroden gøres større, hvis flere skal kaste sig ud i egne projekter. Der skal være flere ordninger og systemer, som kan få folk til at springe ud i at starte egen virksomhed,« siger Torben Eli Bager.

Dagens Gossip