Danske landmænd står i kø for at omlægge til økologi

Skrevet af admin

16/06/2016

Mest læste i dag

Dansk landbrug står i år over for den største omlægning til økologi siden slutningen af 1990'erne, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

1028 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide deres økologiske areal. Heraf er 513 ansøgere nye økologer, der omlægger fra konventionelt landbrug til økologisk produktion, viser tal fra NaturErhvervstyrelsen.

- Det er opløftende at se, hvor stor interessen er for økologi blandt landmændene, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i meddelelsen.

- Regeringen mener, at økologien i Danmark skal drives frem på markedsvilkår. Man må sige, at det er tilfældet i disse år, hvor der i flere perioder har manglet økologiske varer på hylderne i supermarkederne, tilføjer han.

Ifølge ministeriet har tilgangen af nye økologer i flere år frem til 2015 ligget mellem 100 og 200 bedrifter årligt.

I år er der hidtil ansøgt om tilskud til cirka 41.000 hektar, hvoraf 38.000 hektar er nye økologiske arealer. Samlet svarer det til, at der er søgt tilskud for 310 millioner kroner.

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative klar til at fremrykke midler, så alle ansøgninger kan blive imødekommet.

Det endelige antal landmænd, der ønsker at modtage økologisk arealtilskud, kendes dog først efter 1. september.

- Det er naturligvis en stor beslutning at omlægge sin bedrift til økologisk jordbrug, så nu afventer vi landmændenes endelige beslutning, siger Esben Lunde Larsen.

Der findes i øjeblikket 3189 økologiske bedrifter i Danmark.

/ritzau/