Danske lønninger stiger mindre end de udenlandske

Skrevet af admin

24/06/2015

Dagens topnyheder

Det er blevet billigere at drive virksomhed i Danmark end i udlandet, i hvert fald når det gælder prisen på arbejdskraft.

Danmarks Statistik har opgjort prisstigningen på arbejdskraft i en lang række lande, og her halter Danmark efter.

Hvor prisen på arbejdskraft i de 28 EU-lande gennemsnitligt steg med 2,8 procent fra første kvartal sidste år til første kvartal i år, var den tilsvarende stigning i Danmark kun 1,3 procent. USA oplevede ligesom EU en stigning på 2,8 procent.

Det skyldes ifølge seniorøkonom Peter Skyttegaard Øemig fra Jyske Bank, at opsvinget endnu ikke har bidt sig lige så godt fast herhjemme.

- I Tyskland og til dels Storbritannien er økonomien længere fremme i konjunkturcyklen end den danske, der først lige er ved at løfte sig.

- Hvad USA angår, så har opsvinget varet i gang i længere tid, og det har medført, at der er opstået højere lønkrav, siger Peter Skyttegaard Øemig.

Han nævner som eksempel den amerikanske supermarkedskæden Walmart har måttet hæve sine mindstelønninger for at tiltrække den nødvendige arbejdskraft.

De lave arbejdsomkostninger er altså et udtryk for, at opsvinget lader vente på sig herhjemme, men de hjælper også med til, at det kommer tættere på.

- Det har været en tilbagevendende bekymring i dansk økonomi, at vores lønstigninger har været for høje, og derfor er der ingen tvivl om, at vores konkurrenceevne bliver løftet, når vi har lavere lønstigninger end udlandet.

- Det øger købekraften i udlandet, og det gavner eksporten og dermed også væksten herhjemme, siger han.

Arbejdskraftomkostningerne opgøres ikke kun ud fra udgifterne til løn. Også pensionsindbetalinger, uddannelsesomkostninger og bidrag til offentlige kasser tælles med.

/ritzau/