Danske lønudgifter stiger mere end EU-gennemsnittet

Flere omkostninger til for eksempel løn og pensionsopsparinger er nogle af de elementer, der har fået de samlede danske arbejdsomkostninger til at stige.

I andet kvartal ser man en stigning på 1,8 pct. i forhold til samme periode sidste år. Sammenlignet med den gennemsnitlige stigning i de 17 EU-medlemslande er det noget højere. Her er det kun tale om en stigning på 1,1 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danmark følger dermed ikke med den gennemsnitlige udvikling i de 27 EU-lande. Her har omkostningerne det sidste års tid været faldende. I Danmark ser man derimod en stigning. 

Danmark har ellers oplevet et fald siden 2011. Men i 2013 har arbejdsomkostningerne taget et nøk opad.

Danmark er dog langt fra det land i EU, der har de største arbejdsomkostninger. Estland nåede i andet kvartal op på den højeste årlige vækst i arbejdsomkostningerne på 9,1 pct. Og Litauen ryger ind på en andenplads med en stigning på 8,1 pct. i forhold til sidste pr i samme periode.

Slovenien og Cypern går mod strømmen og oplever et fald i arbejdsomkostninger. Især Slovenien har i andet kvartal et markant fald på 5,7 pct. I Cypern er det 2,9 pct. lavere end sidste år.

Arbejdsomkostningerne udregnes pr. time og består af løn, pensionsopsparinger og øvrige arbejdsomkostninger. Det kan for eksempel være bidrag til offentlige kasser og uddannelsesomkostninger.

Dagens Gossip