Danske mobiltelefoner smutter stadig på udlandstur

»Velkommen til Tyskland,« lyder SMS-teksten, mens man stadig befinder sig på banegården i Gråsten i Sønderjylland. Mobiltelefonen er allerede draget over grænsen, og regningen er dermed på vej opad.

»Det kan ske, hvis tyske master sender med for stor styrke ind i Danmark. Men naturligvis er det ikke meningen, at danskerne i Sønderjylland skal hoppe på det tyske mobilnet. Heldigvis er de fleste mobiltelefoner indstillet til, at de ikke kan bruge data, når telefonen roamer på udenlandske net. Men det er bestemt utilsigtet, at tyskernes net har en større sendestyrke end signalstyrken i Danmark,« forklarer Lars Lund Henneberg fra Telenors netværksafdeling.

Normalt holder en dansk mobiltelefon kontakt med det danske mobilnet omkring en kilometer nede i Tyskland. Det sker af hensyn til dem, der bor i grænselandet. Men for eksempel Gråsten ligger kun små fire kilometer fra Tyskland i direkte linje hen over vandet, og her rækker signalerne længere, fordi de passerer uhindret.

»Hvor organisk materiale opsuger signalerne, absorberer vand ikke på samme måde som på land,« forklarer Lars Lund Henneberg.

Teleselskaberne var for nogle år siden massivt plaget af især problemer på Sjællands østkyst, hvor svenske mobilmaster fangede de danske telefoner. I dag hører teleselskaberne dog sjældent om problemer.

»Det er rigtigt, rigtigt sjældent, at vi hører om den slags problemer. Det skyldes nok, at netværkene er stærkere i disse områder, så man ikke kommer på en svensk eller tysk mast. Men når kystlinjerne ligger så tæt på hinanden, vil man altid kunne opleve, at et signal kommer til Danmark - eller omvendt,« forklarer David Engstrøm, kommunikationsmedarbejder hos Telia.

Også TDC oplever indimellem, at telefonerne tager på ufrivillige udlandsrejser.

»Det er nok aldrig muligt at undgå helt, men folk, der bor i grænselandet, har vænnet sig til at være opmærksomme,« siger Rasmus Avnskjold fra TDCs presseafdeling.

Personalet i teleselskabernes butikker i de udsatte områder er opmærksomme på de mulige problemer, som EUs krav til tydelig oplysning gennem SMS-beskeder har nedbragt betydeligt, så man ikke uventet står med en kæmpe regning.

Som det eneste teleselskab herhjemme har »3« valgt at betragte sit danske og svenske net som ét. Derfor er der for »3«-kunder ikke et problem i forhold til eventuelt kraftigere svenske master.

Skulle man være så uheldig at være landet på en udenlandsk mast uden at opdage det, kan man klage til sit teleselskab over regningen, hvis man kan bevise, at man har været i Danmark.

»I abonnementsbetingelserne står der, at man selv har ansvar for, hvilket netværk man er på. Men selvfølgelig har vi forståelse for, at det sker i disse områder, så hvis en kunde ringer, kikker vi naturligvis på det,« siger David Engstrøm fra Telia.

Teleselskaberne forsøger at dreje lidt på udstyret i de nærliggende master, når der rapporteres om problemer. Langs den dansk-tyske grænse stilles udstyret, så signalerne sendes parallelt med grænsen i stedet for at pege sydpå for at fastholde signalet inden for Danmarks grænser. For ud over at give gener for mobilbrugerne giver det støj i de danske mobilnet, hvilket sænker datahastigheden. Derfor er teleselskaberne meget interesseret i at få løst problemerne.

Dagens Gossip