Danske myndigheder skal have nødplan ved cyberangreb

»Når vores samfund er så digitaliseret, som det er, er vi nødt til at have helt konkrete planer for, hvad vi gør, hvis eller når hele eller dele af vores samfund bliver lammet af et cyberangreb. Vi har i Danmark de seneste uger og måneder oplevet, hvor alvorligt det kan blive, hvis vi ikke tager truslen seriøst. Derfor er det nødvendigt med en plan B,« siger direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard, til avisen.

Tidligere i år gik NemId ned i flere timer, da en gruppe unge danske mænd foretog et simpelt angreb mod hjemmesiden. NemId bruges blandt andet til finansielle forretninger, og når borgerne skal i kontakt med offentlige myndigheder. Også Politiets Efterretningstjeneste, Kommunernes Landsforening og et ministerium har været angrebet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både hos Venstre og Socialdemokraterne er der opbakning til ønsket om et digitalt nødberedskab.

Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen (V), siger:

»Der skal være en plan B, for det vil ske igen, at NemId crasher, da vi aldrig kan lave et 100 pct. sikkert system. Og så skal der være en løsning, der fungerer med det samme, så alt ikke går ned.«

Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen (S), er enig.

»Den digitale udvikling er gået så stærkt i de senere år, at vi har fået et efterslæb, og et angreb kan få katastrofale konsekvenser. En plan B skal være klar der, hvor risikoen er størst, og konsekvenserne er mest omfattende,« siger hun til avisen.

Dagens Gossip