Danske økonomer: Sandsynligt at ECB vil øge opkøb

Danske økonomer anser det for sandsynligt, at Den Europæiske Centralbank kommer til at sætte turbo på seddelpressen ved at købe endnu flere obligationer for nye penge.

- Sandsynligheden for at de skruer op for opkøbene er steget betydeligt. I mine øjne er det mest sandsynlige, at det sker inden årets udgang, måske allerede på næste rentemøde, siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven til Ritzau.

Den Europæiske Centralbank meldte i dag ud, at man var klar til øge opkøbet af statsobligationer, som i øjeblikket ligger på 60 milliarder euro om måneden, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Og det kan vise sig at være nødvendigt, hvis inflationen bider sig fast på et alt for lavt niveau, vurderer flere økonomer.

- Vores fornemmelse er, at den Europæiske Centralbank kan blive tvunget til at gøre mere. Den seneste udvikling har styrket vores opfattelse, siger Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.

Handelsbanken siger, at de finder det meget usandsynligt, at inflationen vil nå målet om en stigningsprocent på to i de kommende år.

Jacob Graven fra Sydbank vurderer, at Den Europæiske Centralbank er nødt til sætte handling bag de ord, de har sagt i dag, hvis det viser sig at være nødvendigt.

- Viser det sig, at inflationen rent faktisk begynder at falde, så er det nødvendigt, at man ikke bare bliver siddende på hænderne. Ellers vil Centralbanken lynhurtigt miste sin troværdighed, siger Jacob Graven og understreger vigtigheden af Centralbankens udmeldinger:

- Det er noget af det absolut vigtigste i forhold til det finansielle marked, og vi kan også se, at det reagerer hele vejen rundt, både valuta-, rente- og aktiemæssigt. Det er ord, der bliver tillagt meget stor vægt, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip