Danske økonomer ser optimistisk på 2014

Skrevet af admin

01/01/2014

Dagens topnyheder

I fremtiden vil økonomer måske se tilbage på 2014 som det år, hvor økonomien for alvor kom op i omdrejninger igen efter krisen.

Der er ifølge økonomerne i Ritzaus økonomiske panel i hvert fald flere tegn på en vending i 2014.

Højere boligpriser, opbremsning eller ligefrem fald i ledigheden og mere gang i virksomhedernes ordrebøger vil præge første halvdel af 2014, mener flertallet af panelet. Heriblandt cheføkonomen i Arbejdernes Landsbank.

- De fleste økonomer forventer, at 2014 bliver det år, hvor man kan slå fast, at her vendte økonomien for alvor. Der er spæde tegn på det i 2013, men der er nogle ting, der fortsat mangler, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Virksomhederne skal begynde at investere noget mere, private forbrugere skal bruge nogle flere penge, og boligmarkedet skal fastholde den positive udvikling. Det er det, vi forventer i 2014, tilføjer hun.

En strømpil for økonomien er, hvordan boligpriserne udvikler sig, og her er økonomerne optimistiske - 72 procent af 47 økonomer i panelet tror på, at boligpriserne vil være højere om et halvt år end i dag.

- Vi har allerede set, at priserne på lejligheder i de store byer er steget ganske pænt, og vi forventer, at den gode udvikling vil sprede sig til resten af landet i 2014 og 2015 til små, encifrede procentvise stigninger, siger Lone Kjærgaard.

26 procent af økonomerne tror på uændrede boligpriser, mens kun to procent tror, at boligpriserne vil falde.

Økonomerne har også svaret på, hvordan antallet af arbejdsløse i Danmark vil udvikle sig det næste halve år i forhold til nu. 52 procent tror på færre ledige, mens 48 procent tror på uændret ledighedsprocent.

Langt de fleste af panelets økonomer tror også på, at de danske virksomheder får mere at lave i det kommende år. 85 procent tror på højere ordreindgang i danske virksomheder om et halvt år i forhold til i dag.

Ingen af økonomerne tror derimod, at der kommer færre ordrer i bøgerne hos de danske virksomheder, mens 13 procent tror på uændret ordreindgang. To procent har ikke noget bud.

Også på aktiemarkedet er der medvind i de fleste økonomers øjne. 67 procent tror på, at de 20 største danske aktier i aktieindekset omxc20 er højere om et halvt år i forhold til i dag.

13 procent af panelet tror på uændrede aktiekurser i C20, mens kun fire procent tror, at kurserne vil falde. 15 procent svarer "ved ikke".

Ritzaus økonomiske panel består af økonomer fra universitetsverdenen, finanssektoren og interesseorganisationer.

/ritzau/