Danske økonomer ser positivt på budgetaftale i USA

Skrevet af admin

11/12/2013

Dagens topnyheder

Forhandlere fra de to store amerikanske partier er nået til enighed om en budgetaftale i Washington om beskedne nedskæringer, som måske kan afslutte tre års stilstand og finansiel ustabilitet. Aftalen roses af flere økonomer herhjemme.

- Det er et positivt signal om kompromisvilje, der kommer fra Washington om en budgetaftale mellem Demokraterne og Det Republikanske Parti, siger den økonomiske analytiker Kim Fæster i Jyske Bank i en kommentar.

- Aftalen, der dog skal godkendes af hele Kongressen, kan fjerne risikoen for en ny nedlukning af dele af statsapparatet og også begrænse risikoen for konfrontation om gældsloftet, fremhæver Kim Fæster.

- Det er en lille aftale, men det er et positivt signal, understreger han og tilføjer:

- Repræsentanternes Hus ventes at behandle forslaget i løbet af denne uge. Det er fortsat usikkert, om aftalen kan samle flertal her. Republikanerne er traditionelt stærke modstandere af at hæve de statslige udgifter.

Senatet skal behandle forslaget i næste uge, og her sidder Demokraterne på flertallet.

Forslaget indeholder ikke en fjernelse af den forlængede dagpengeperiode, som vil ramme omkring 1,4 millioner langtidsarbejdsløse. Aftalen hæver heller ikke gældsloftet.

I Nykredit siger cheføkonom Ulrik Bie, at den smalle finanspolitisk aftale sikrer de overordnede udgiftsrammer for den føderale stat i budgetåret 2014 og 2015.

- Den toårige aftale betyder, at der ikke venter flere opgør om finanspolitikken forud for midtvejsvalget i november 2014, siger Ulrik Bie og fortsætter:

- Som en konservativ republikaner konstaterede tidligere på ugen, er december ikke en god måned at være finanspolitisk hardliner på: Ønsket om at komme hjem til jul dominerer ideologisk i Washington.

Det er især blandt konservative republikanere, at modstanden skal findes, men det forventes, at pakken bliver stemt gennem Repræsentanternes Hus.

- Netop det faktum, at Paul Ryan - en af højrefløjens darlings - er en af arkitekterne bag forslaget, øger sandsynligheden for en vedtagelse, pointerer Ulrik Bie og tilføjer:

- Pakken er så lille, at man ikke kan tale om vindere og tabere i traditionel forstand. Det politiske system er samlet vinderen, fordi der blev indgået en aftale. Vi forventer ingen reformer i Washington før midtvejsvalget i november 2014, siger han i en kommentar.

/ritzau/