Danske og amerikanske homoer boykotter russisk vodka

En række homobarer i USA har boykottet det russiske vodkamærke Stolichnaya i protest mod loven, og i Danmark har homobaren Centralhjørnet valgt at fjerne den russiske vodka fra hylderne. På Cosy Bar i København fører man ingen russiske spiritusmærker, men indehaver Camilla Lantz forstår og bakker op om boykotten.

»Det her er jo en menneskeret. Det handler om at have lov til at eksistere. Jeg kan godt forstå boykotten, og jeg tror også, det bliver bredere. Meget bredere,« siger Camilla Lantz.

»Boykot er til for en grund. Vi forsøger at opfordre til forandring og måske ændre det, der sker i Rusland,« siger bestyrer Chuck Hyde fra Chicagos største homobar Sidetrack, der i sidste uge droppede den russiske vodka, til Reuters.

I virksomheden SPI Group, der ejer Stolichnaya, ærgrer man sig over boykotten og tager afstand fra den russiske homolov.

»Stolichnaya Vodka har altid været og vil fortsætte med at være en glødende støtte og ven af LGBT-miljøet,« lyder det i en udtalelse fra virksomhedens øverste chef, Val Mendeleev.

Den russiske lov har også fået danske politikere til at reagere, efter at politikeren Vitaly Milonov, der tog initiativ til loven, har sagt, at den også vil gælde for homoseksuelle atleter og tilskuere under næste års vinter-OL i den russiske by Sochi.

Kulturordfører og formand for den danske delegation i Europarådet, Mogens Jensen (S), mener, at Danmark må »protestere skarpt over for Rusland«. Regeringen bør tage sagen op i rådets ministerkomité, hvor Rusland er repræsenteret, mener Mogens Jensen, som selv vil tage spørgsmålet op i Europarådets parlamentariske forsamling.

»Det er en helt uacceptabel udvikling, der har været i Rusland i de senere år, hvor homoseksuelle bliver direkte diskrimineret, og hvor det bliver gjort strafbart nærmest at udtrykke, at man er homoseksuel eller udsende information om homoseksualitet,« siger Mogens Jensen og fastslår, at den russiske lovgivning er i strid med den europæiske menneskeretskonvention, som Rusland har underskrevet.

Enhedslisten mener, at kronprins Frederik, der er det danske medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), må reagere og tage afstand, hvis Rusland forfølger homoseksuelle atleter og tilskuere under vinter-OL. Kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) vil ligeledes vide, hvad kulturminister Marianne Jelved (R) vil gøre for at sikre homoseksuelles rettigheder under OL. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Marianne Jelved.

De russiske myndigheder har dog så sent som onsdag garanteret IOC, at loven ikke vil blive håndhævet over for fire bestemte grupper under vinter-OL, oplyser formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard. Det drejer sig om atleter, tilskuere, medier og officials.

Til gengæld risikerer alle homoseksuelle i Rusland, der ikke tilhører en af de fire grupper, at blive fængslet eller få en bøde både før, under og efter vinter-OL.

»Der er vi nødt til at skelne, og som olympisk komité i Danmark og som en del af IOC har vi ansvaret for og er optaget af, at de fire grupperingers rettigheder bliver opretholdt 100 procent. For så vidt angår de øvrige, er det op til politikerne i Danmark og det øvrige verdenssamfund at tage hånd om det via Europarådet og bilaterale drøftelser. Det er ikke noget, vi som sportsorganisation kan gå ind og blande os i,« siger Niels Nygaard.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip