Danske Oscar-bejlere får dårlig optakt

Thomas Vinterbergs "Jagten" og den danskproducerede dokumentar "The Act of Killing" gik natten til søndag glip af en pris ved Independent Spirit Awards i Californien.

Den prestigefyldte amerikanske prisuddeling afholdes dagen før søndagens store Oscar-show i Los Angeles, hvor de to danske film også er i spil til en pris.

"Jagten" var nomineret i kategorien for bedste udenlandske film. Prisen gik til den franske film "Blå er den varmeste farve".

Den eneste gang en dansksproget spillefilm tidligere har været nomineret til en Independent Spirit Award, var i 1998, hvor en anden Thomas Vinterberg-film - "Festen" - ikke blot var nomineret, men også vandt prisen.

I dokumentarkategorien vandt "20 Feet From Stardom" foran Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" og tre andre nominerede.

Den helt store vinder blev slavedramaet "12 Years a Slave", der sikrede sig fem priser ud af filmens syv nomineringer, herunder hovedprisen for bedste film.

Prisuddelingen blev afholdt i et gigantisk telt på Santa Monicas strand, og som regel er det en varm og solrig affære, men i år blev gæsterne nødt til at ankomme i gummistøvler og med paraplyer på grund af et kraftigt regnvejr.

Vinderen af den bedste kvindelige birolle, Nyong'o, som også er nomineret til en Oscar, kunne fejre en pris for sin debutrolle i "12 Years a Slave".

- Ikke en dårlig måde at fejre min fødselsdag på, siger skuespillerinden, der blev 31 år samme dag.

Den roste slavefilm er nomineret til ni Oscar-statuetter for blandt andet bedste film, instruktør, skuespiller og birolle.

Independent Spirit Awards uddeler priser til film, der er produceret for et budget på under 20 millioner dollar.

Flere tidligere vindere har også vundet en Oscar den efterfølgende dag. Blandt andet Natalie Portman for "Black Swan" og Jennifer Lawrence for "Silver Linings Playbook".

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip