Danske partier vil øge IS-indsats efter angreb i Paris

Fredagens blodige angreb mod den franske hovedstad, Paris, får flere partier herhjemme til at ville skrue op for kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS), der har taget skylden for i alt seks koordinerede attentater.

Det skriver Politiken.

Blandt andet melder Venstre-regeringen sig parat.

- Vi har hidtil været i en situation, hvor vi har prøvet at bremse IS' fremmarch, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til avisen.

- Men med terrorangrebene i Paris har IS erklæret krig mod hele det vestlige samfund, og derfor må vi nu sætte alle kræfter ind på at bekæmpe IS. Nu handler det om at få dem væk fra Jordens overflade.

Også Socialdemokraterne er åben for at udvide den militære indsats fra Danmark, der i godt et år har deltaget i den internationale koalition, der bekæmper IS i Irak.

- Vi er nødt til at genoverveje den danske indsats efter de handlinger, der blev begået i Paris. Dels fordi der er tale om så hårdt et angreb, dels fordi det også kunne være sket i Danmark. Derfor er vi åbne for alle muligheder - med undtagelse af en indsættelse af danske soldater, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup til Politiken.

De danske F-16-fly er netop blevet trukket hjem fra Irak, og Venstre vil nu diskutere, hvorvidt kampflyene også skal bombe i Syrien fremover. Samtidig er partiet parat til at diskutere vestlige soldater på jorden.

De Konservative mener, at landtropper er vejen frem, mens Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, søndag skabte debat ved at tale for, at Vesten begynder at bombe IS blandt civile.

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet, tvivler dog på, at de partier, der nu skærper retorikken, reelt er parate til at øge den militære indsats mod IS markant.

/ritzau/

Dagens Gossip