Danske Patienter: Enormt positivt udspil

Skrevet af admin

21/08/2014

Dagens topnyheder

Paraplyorganisationen Danske Patienter er begejstret for regeringens plan om at øge indsatsen for de mange hundredetusinde mennesker, der lider af en kronisk sygdom. Ifølge sundhedsudspillet, der fremlægges torsdag, skal der bruges halvanden milliard kroner på de kroniske sygdomme.

- Ud fra det, vi ved indtil nu, er vi enormt positive. Der er stort behov - mennesker med kroniske sygdomme har ikke været voldsomt prioriteret de senere år og oplever ofte meget usammenhængende, langstrakte forløb, siger Danske Patienters direktør, Morten Freil.

Udspillet, som gælder for perioden 2015-2018 og indgår i forhandlingerne om næste års finanslov, tager ifølge Politiken særligt sigte på landets 320.000 diabetespatienter og 200.000 mennesker med kronisk lungesyge (KOL). Også gigtpatienter skal tilgodeses.

En af målsætningerne er, at hver femte indlæggelse af patienter med diabetes og KOL skal være elimineret i 2025.

Morten Freil fremhæver tre elementer i indsatsen for at opspore og behandle kroniske sygdomme.

- Lægerne i almen praksis får en øget rolle i at opspore sygdomme og lave helbredstjek for at få fat i særligt udsatte grupper, siger han og fortsætter:

- Kontaktsygeplejersker skal følge patienten på tværs af sektorer og hjælpe i de ofte meget komplekse forløb - og så er der en markant øget satsning på at inddrage patienter og pårørende, siger han.

Morten Freil er enig med indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) i, at den bedste viden ikke bliver brugt overalt. Det tyder de meget store forskelle i antallet af indlæggelser på, når man sammenligner landets kommuner.

- Det er et billede, vi kan genkende. Man er for dårlig til at lære af hinandens erfaringer. Der er en projektkultur i den regionale og kommunale del af sundhedsvæsnet, hvor man gerne vil opfinde den dybe tallerken og glemmer de gode eksempler, siger Danske Patienters direktør.

/ritzau/