Danske pensionsmidler i amerikansk modvind

Der blæser kølige vinde ind over sundet ved den amerikanske ø Nantucket disse dage. Det velhavende hjørne på østkysten af det amerikanske New England-område lægger grund, eller rettere vand, til en bitter strid om USAs første havvindmøllepark Cape Wind, som er kommet i heftig modvind.

Midt i fejden står PensionDanmark, der har spyttet 1,2 mia. kroner i anlægsprojektet, som kritiseres skarpt af både miljøgrupper og den fossile sektor i USA, der har dannet en umage alliance om lobbyaktivitet mod havvindmølleparken.

Kritikken har nu fået ny næring, efter at det er kommet frem, at afregningsprisen for vindmøllestrømmen fra havvindmølleparken viser sig at være overordentlig dyr. Afregningsprisen kommer i gennemsnit til at ligge på godt 19 cent per kilowatttime, der endda vil stige med 3,5 pct. om året indtil afregningsprisen vil ramme 30 cent.

Den pris det er blevet sat i grundigt perspektiv, efter at tre energiselskaber i Massachusetts, samme stat som havvindmølleparken, for nylig har indgået aftaler om forsyning af strøm fra landbaserede vindmølleparker i omkringliggende stater til en pris langt under den fra Cape Wind: 8 cent per kilowatttime.

Prisniveauet er nu blevet det altoverskyggende argument for, at havvindmølleparken skal lægges i graven, og en lokal protesterende miljøgruppe, The Alliance to Protect Nantucket Sound, har nu smidt argumenterne om dyrevelfærd og naturæstetik og i stedet taget et benhårdt økonomisk argument i brug: Borgere skal ikke betale den tredobbelte pris for vindenergi. Gruppen kræver på baggrund af de nye tal, at stikket trækkes til havmølle-projektet.

Stadig politisk opbakning

På trods af de kontante krav er der ingen bekymringer at spore hos investeringsfonden Copenhagen Infrastructure Partners, der har PensionDanmark som kunde og forvalter 6 mia. af pensionsselskabets midler til infrastrukturprojekter - heriblandt Cape Wind.

»Der er politisk opbakning til Cape Wind-projektet, og der er sikret aftagere til strømmen i de første 15 år. Derfor ser vi stadig gode muligheder i projektet,« lyder det i en skriftlig kommentar fra partner i Copenhagen Infrastructure Partners, Christian Skakkebæk, om det store anlægsprojekt, der, hvis den realiseres, vil få en samlet effekt på 454 megawatt og har en pris på over 14 mia. danske kroner.

Han ser intet kontroversielt eller overraskende i de nyligt offentliggjorte afregningspriser for vindmøller på henholdsvis land og vind.

»Havmølleparken Cape Wind i Massachusetts vil være upåvirket af nye landbaserede vindmølleparker i nabostaterne, der kan udgøre et fint supplement. Det er ganske normalt, at lande søger et varieret mix af elproduktionskapacitet, hvor både landbaserede vindmøller og havmøller kan indgå. Landvind er stadig væsentlig billigere end havvind. Men Massachusetts er tæt befolket og har derfor ikke de samme muligheder for landbaseret vindmøllestrøm, som en række andre stater,« lyder det endvidere.

Massachusetts har en ambition om at have en vindkraftkapacitet på 2000 megawatt i 2020.

Projektet er som bekendt ikke PensionDanmarks eneste engagement i havvindmølleparkeri. Blandt andet har selskabet investeret 3,8 mia. kroner i den nylig indviede Anholt Havmøllepark, som PensionDanmark ejer 30 pct. af.

Dagens Gossip