Danske planter er blevet en hel del sjældnere på 50 år

Skrevet af admin

09/12/2015

Dagens topnyheder

Kattefod, benbræk og engblomme bliver et stadigt sjældnere syn i den danske natur.

Således er op imod halvdelen af de danske planter blevet sværere at finde de seneste 50 år, mens kun hver fjerde er blevet mere udbredte.

Det viser en netop offentliggjort kortlægning af de danske planter foretaget af Dansk Botanisk Forening, som har holdt øje med de danske planter siden 1992.

Kortlægningen er baseret på en sammenligning med en tidligere undersøgelse udført i første halvdel af 1900-tallet.

- Planter fra heder, enge og overdrev klarer sig bedst under ringe næringsforhold, siger leder på projektet i Dansk Botanisk Forening, Per Hartvig, og tilføjer:

- Derfor er det især de planter, der er blevet sjældnere, eftersom landbruget siden 1950'erne har øget forbruget af gødning.

Og ligesom i så mange andre af livets forhold, er de de store, der trumfer de små:

- Det bliver de store, grove planter, der udkonkurrerer de små, fine planter. De små klarer sig bedst på en bund uden så mange kvælstoffer, siger Per Hartvig.

Blandt de planter, der har klaret sig godt det seneste halve århundrede, finder man mange ukrudtsarter. De har spredt sig vest- og nordpå i Jylland, hvor de ellers tidligere har været sjældne.

Undersøgelsen viser desuden, at plantearterne ved kysterne har klaret sig langt bedre end planterne inde i landet.

Det hænger ifølge Per Hartvig sammen med, at kysternes naturtyper bliver opretholdt mere naturligt gennem fysisk påvirkning af vind og vejr. Samtidig har der gennem årene været en god beskyttelse af de danske kyster.

/ritzau/