Danske politikere fanget i tåregas og vandkanoner på Taksimpladsen

Sammen med Danmarks Radio er politikerne i Tyrkiet for at lave et program om EU.

Tyrkiet har i den seneste tid har været plaget af voldsomme konfrontationer mellem demonstranter, der er utilfredse med landets regering, og ordensmagten. Der havde dog været fredeligt i knap en uge, da det igen kom til uroligheder lørdag aften.

»Vi var på Taksimpladsen i går (lørdag, red.) og tale med nogle af demonstranterne. Det var en fuldstændig fredelig demonstration, hvor folk gik rundt. Gamle mennesker, unge mennesker gik og delte nelliker ud til hinanden, til politiet, der var til stede,« fortæller Morten Messerschmidt, som vurderer, at der var nogle tusinde mennesker.

»Lige pludselig vælger politiet at rykke ind, fuldstændig umotiveret og uprovokeret, hvor vi bliver fanget i et hjørne og kan ikke komme væk. Politiet sender vandkanon-vogne ind, som kører forbi os, og idet den kører forbi os, sprøjter den et eller andet kemikalie ud over mig og dem, der står omkring vognen, som gør, at jeg bliver fuldstændig blændet - virkelig en ætsende smerte i hele ansigtet og overkroppen, hvor det er kommet hen over mig,« fortæller han.

De danske politikere løber væk derfra og bliver hjulpet ind til siden, hvor nogle demonstranter har citroner, som kan bruges til at få smerten fra kemikaliet til at gå væk.

»Dan hjælper mig med at få presset citron i øjnene, så jeg kan se noget igen,« fortæller Morten Messerschmidt.

Da han genfinder orienteringen, kommer vandkanonerne imidlertid kørende igen og spuler folk væk fra området.

»Vi bliver presset ned i et hjørne af Taksimpladsen, hvor vi står bag en statue, mens vandkanonerne prøver at spule os væk. Vi er en halv meter fra en slags kløft, hvor der er tre-fire meter ned til noget ren beton. Vi står og holder fast i hinanden, både ældre mennesker og børn, for ikke at blive spulet derned. Det ville have været livsfarligt, hvis vi var faldet derned,« siger Morten Messerschmidt.

De danske europaparlamentarikere rejser nu hjem fra Tyrkiet.

Tyrkisk politi er tidligere blevet kritiseret for dets brutale fremfærd, herunder flittig brug af vandkanoner og tåregas.

Dagens Gossip