Danske politikere på sociale medier: Hærværk på muslimsk gravplads kan ikke fordømmes nok

Skrevet af Kristine Bugbee

06/06/2015
Facebook

Dagens topnyheder

Fredag aften blev en muslimsk begravelsesplads i Brøndby hærget af ukendte gerningsmænd. 50 gravsten er væltet og flækket, og krukker til blomster ligger smadret på jorden.

De store ødelæggelser har fået flere politikere til tasterne. Ikke mindst på grund af politiets håndtering af sagen.

Vagtchef Kim Madsen fra Københavns Vestegns Politi har tidligere i dag meldt ud, at der er tale om almindeligt hærværk:

- Måden, det er sket på, og de pågældendes færden på gravpladsen giver os indtryk af, at det er drengestreger, siger han til RItzau.

Zenia Stampe fra De Radikale kalder det en 'uhørt frækhed', at politiet definerer ødelæggelserne som 'drengestreger'.

- Jeg har netop besøgt den muslimske gravplads i Brøndby, der i nat blev udsat for omfattende hærværk. Jeg er så vred og ked af det. Jeg har taget billeder af ødelæggelserne, men jeg vil ikke poste dem her af respekt for de afdøde og deres efterladte. Et af gravstederne var for en 30-årig kvinde, der er begravet for nylig. Der var friske blomster på graven og små gaver fra børn, blandt andet en lille hjerteformet perleplade. Den grav var knust og ødelagt. Det er slet, slet ikke til at bære, skriver hun på Facebook.

Læs også: Muslimsk gravplads i Brøndby hærget af ukendte personer

- Vestegnens politi tillader sig den uhørte frækhed at kalde det 'drengestreger' og sige, at 'vi betragter det ikke som noget, der er rettet mod det muslimske miljø eller er politisk motiveret.' Hvordan i Himlens navn kan man konkludere det? Gravpladsen ligger langt fra alting. Man skal køre langt ud for enden af en helt ny vej, og man passerer en kristen kirkegård på vejen. Der står et stort skilt, 'muslimsk gravplads'. Det er da umuligt i udgangspunktet at afvise, at der er tale om en hadforbrydelse, der målrettet er udført mod det muslimske miljø i Danmark?

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kalder ødelæggelserne for et angreb.

- Angrebet på den muslimske gravplads kan ikke fordømmes nok. Det er så respektløst og hadefuldt, at det ikke er til at holde ud. Uanset om det er kristne, jødiske eller muslimske grave der raseres, så er det fuldstændig uacceptabelt. Og det er ikke til at forstå, hvad der foregår oppe i hovederne, på de der står bag den slags hadefuld vandalisme. Ligesom det simpelthen ikke bør kunne forekomme i Danmark, at kvinder med tørklæde spyttes efter, eller at mænd med kalot chikaneres, skriver hun på Facebook.

- Jeg håber naturligvis, at politiet får fat i gerningsmændene hurtigst muligt. Heldigvis er det et fåtal i Danmark der forsøger at skabe splid og had. Alle vi andre må stå sammen og i fællesskab sige fra overfor de få ekstremister og religiøse fanatikere. Vi skal insistere på, at splittelsesmagerne ikke skal have lov til at sætte dagsordenen.Vi skal insistere på at leve fredeligt sammen i al vores forskellighed.

SFs Özlem Cekic opfordrer på Facebook til, at der bliver taget afstand til hærværket.

- Hvad er det for et menneskesyn og had, der ligger bag en så trist handling, at man ikke holder sig tilbage for at ødelægge 50 muslimske grave! Desværre vokser hadet mellem befolkningsgrupper. Jeg vil gerne understrege, at uanset om det er en jøde, muslim, kristen eller ateist, der oplever hetz eller chikane, er det vigtigt, at vi tager afstand. Det værste vi kan gøre er, at negligere det!

Cekic undrer sig ligeledes over, at politiet kalder ødelæggelserne for drengestreger.

Hvordan kan det være drengestreger? Og hvordan kommer politiet frem til den konklusion uden beviser? #dkpol #typisk http://t.co/BbJ8pOwx1g

— Özlem Sara Cekic (@cekicozlem) 6. juni 2015

Politiet opfordrer eventuelle vidner til at kontakte Københavns Vestegns Politi på telefon 114.