Danske politikere tøver med at betale græsk gæld

Det er forkert, at EU-kommissionen vil give Grækenland et lån på syv milliarder euro (godt 52 milliarder kroner) fra krisefonden EFSM, som gælder alle 28 EU-lande.

Grækenland har kun forhandlet gældsaftalen i kredsen af de 19 eurolande, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB).

Det siger De Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen.

- Det er problematisk. Det er en euro-udfordring. Det er et problem, at man har givet så lang snor til en græsk regering. I 40 år har Grækenland slet ikke haft reformer og har forsømt deres eget land, siger Brian Mikkelsen.

- Så det er vi stærkt skeptiske over.

Det foreslåede lån skal bygge bro mellem Grækenlands gamle hjælpeprogram fra EU, IMF og ECB og en ny treårig gældsaftale, der endnu ikke er forhandlet på plads.

Tankerne kritiseres af blandt andre Storbritannien, Sverige, Tjekkiet og Danmark. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var meget skeptisk, da sagen tirsdag blev vendt på et EU finansministermøde i Bruxelles.

Den britiske premierminister, David Cameron, er ifølge avisen Financial Times "frustreret" over EU-Kommissionens forslag.

Cameron troede, at han i 2010 ved et møde med EU's andre regeringsledere fik lukket muligheden for at bruge krisefonden EFSM som en slags finansiering i nødstilfælde.

IMF betvivler, at grækerne kan klare sig med en gældspakke på 645 milliarder kroner.

Brian Mikkelsen er også skeptisk.

- EU har en fælles interesse i, at grækerne kommer igennem. Men det burde være med hårde reformer og en helt anden form for modernisering af det græske samfund. Så man ikke skal igennem det om to eller tre år, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, tvivler også.

- Det handler mere om tillid end om lånet. Kan grækerne stå på mål for dét, der skal til, for at det kan lykkes? Det har EU-landene uden for euroen en vis skepsis overfor, siger René Christensen.

Enhedslisten vil heller ikke betale regningen, siger partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard.

- Vi i Enhedslisten insisterer på, at Danmark skal blokere for midler fra EFSM til Grækenland. Det må eurolandene selv klare, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Dagens Gossip