Danske rederigiganter i økonomisk nød

»Det, som foregår i shippingmarkederne i øjeblikket, er absolut alvorligt. Det kræver, at vi bruger megen energi på at vende hver eneste sten,« siger administrerende direktør Jan Kastrup-Nielsen fra det hårdt pressede danske rederi J. Lauritzen.

Rederierne blev ramt af den globale økonomiske krise, som sænkede behovet for søfragt. Alt for mange nye skibe var samtidig med til at presse raterne ned, og fra 2009 begyndte rederierne at tabe penge i stor stil.

Sidste år overtog bankerne kontrollen med rederiet Torm, der har haft et samlet underskud på mere end 6,6 milliarder kroner siden 2009. Milliardtab tærer også på Clipper og J. Lauritzen. Endelig har Maersk Tankers haft et samlet underskud i løbet af krisen på mere end 4,6 milliarder kroner.

»Det er en alvorlig tid for rederierne. En masse rederier har problemer med låneaftalerne med bankerne. Der er sket meget bare i Danmark, og det er en krise, som vi alle sammen har mærket,« siger Kristian Mørch, der er sideordnet administrerende direktør i Clipper.

Hvor længe, rederierne skal udholde krisen, er usikkert. De mest optimistiske prognoser forudser, at markedet vender omkring 2016.

»Jo længere krisen trækker ud, jo mere trækker den på rederiernes egenkapital. Jeg vil ikke være for pessimistisk, men der er stadig nogle svære år forude,« siger Henrik Sornn-Friese, der er lektor ved CBS og leder for det maritime uddannelsescenter på CBS, til Berlingske.

For Danmark er rederiernes krise alvorlig. Danske maritime virksomheder står ifølge regeringens vækstplan for »Det Blå Danmark« samlet set for 24 procent af Danmarks totale eksport og har en samlet produktion på godt 287 milliarder kroner, svarende til cirka ti procent af den samlede produktion i Danmark. Det Blå Danmark beskæftiger cirka 80.000 personer. Samtidig skabes en indirekte beskæftigelse på cirka 35.000 i andre brancher.

Ifølge vækstplanen er det regeringens målsætning at gøre Danmark til Europas maritime vækstcentrum.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er i øjeblikket på ferie. Hun har derfor ikke haft mulighed for at kommentere, hvordan rederiernes krise påvirker regeringens målsætninger.

Dagens Gossip