Danske soldater i spil til FN-styrke i Golan

Soldaterne skal afløse de østrigske soldater, der er ved blive trukket ud som følge af kampe mellem oprørere og den syriske hær lige omkring FNs base.

»Jeg har selv drøftet henvendelsen med FN, og vi vil nu se på sagen i regeringen. UNDOF er en vigtig mission, der overvåger våbenhvilen mellem Syrien og Israel. Danmark er allerede engageret i missioner en lang række andre steder, og vi er nødt til at prioritere i forhold til de ressourcer, vi har. Men jeg vil understrege, at vi undersøger mulighederne, og det er ikke afgjort endnu, om vi bidrager,« skriver Villy Søvndal i en mail til Berlingske.

Ifølge den israelske avis Haaretz er der tale om en fælles nordisk styrke med soldater fra Danmark, Sverige, Norge og Finland. Til spørgsmålet om at muligt nordisk samarbejde, lyder svaret fra udenrigsministeren:

»Det er ikke relevant at gå ind i på nuværende tidspunkt, men principielt er vi store tilhængere af fællesnordiske bidrag, når og hvor det måtte være relevant,« siger han.

Også i Sverige bekræfter udenrigsminister Carl Bildts pressesekretær, at FN har henvendt sig.

»Det stemmer, at FN-sekretariatet har sonderet terrænet med Sverige, men også med et stort antal andre lande om fremtiden for UNDOF, siden Østrig besluttede at trække sig ud,« siger pressesekretæren ifølge B.dk til det svenske nyhedsbureau TT.

Mens det i Sverige og Danmark endnu ikke er besluttet, om man sender soldater af sted eller ej, har Finlands udenrigsminister, Erkki Tuomioja, allerede afvist, at finske soldater kan komme på tale.

»Jeg diskuterede sagen med præsidenten for FNs generalforsamling søndag, og på det tidspunkt blev vi enige om, at Finland ikke har mulighed for at sende styrker til at erstatte FNs oberservatør-styrker fra Østrig og muligvis andre lande,« siger den finske udenrigsminister til Yle.fi.

Han holder dog muligheden åben for at omdirigere fredsobservatører, som allerede befinder sig i området.

FN har også bedt Norge om at bidrage til Golan-styrken, bekræfter det norske forsvarsministerium over for nyhedsbureauet NTB. Ligesom i Danmark skal beslutningen nu overvejes nærmere.

Dagens Gossip