Danske soldater kan komme i krig mod Syrien

Fortsætter syriske granater med at regne ind over grænsen til Tyrkiet, kan forsvarsalliancen Nato sætte ind og angribe Syrien.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen melder i dag ud, at Nato har planerne klar, hvis konflikten eskalerer.

Udmeldingen skal i første omgang ses som en diplomatisk udmelding, vurderer forsker ved Center for Militære Studier Kristian Søby Kristensen.

- Der er tale om diplomati, hvor Anders Fogh Rasmussen markerer over for Tyrkiet, at Nato støtter dem, og hvor han sender et signal til Syrien. Det ville være mærkeligt, hvis ikke Nato havde planer klar til at forsvare Tyrkiet, siger han til Newspaq.

Artikel fem i Nato-aftalen hylder princippet om "en for alle og alle for en". Bliver et medlem af alliancen angrebet, er det at betragte som et angreb på alle medlemslandene.

Skulle situationen eskalere og de syriske granater blive flere, så er det ikke umuligt at forestille sig, at Nato sætter gang i en militær aktion mod Syrien. Det kan som i konflikterne på Balkan og i Libyen inkludere danske F16 fly og danske jagerpiloter.

- Hvis det eskalerer, og Tyrkiet påkalder sig artikel fem, så betyder det, at Nato bliver nødt til at håndtere situationen. Man kunne sagtens forestille sig, at dansk militær bliver involveret, vurderer Kristian Søby Kristensen.

I konflikten i Libyen smed danske jagerfly hundredevis af bomber mod Muammar Gaddafis styrker. Det kan godt blive den form for militære bidrag, Danmark vil komme med, hvis det når så langt.

- Man skal huske, at det er en 100 procent politisk beslutning, hvordan Danmark eventuelt involverer sig, siger forskeren.

Nato har kun en gang tidligere benyttet sig af artikel fem. Det var i forbindelse med angrebet på World Trade Center i 2001.

Tyrkiet har flere gange svaret Syriens provokationer igen ved at sende granater den anden vej.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip